Početna > Svet
Svet

Putin: Rusija spremna da oživi sporazum o žitu čim joj se ispune obećanja

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas nakon sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data.
Foto: Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin je na konferenciji za novinare rekao da povlačenje Moskve iz žitnog sporazuma nije imalo uticaja na svetsko tržište, da cene padaju, a da hrane ne nedostaje, prenela je agencija RIA Novosti.

Dodao je da postoje problemi sa pravednom distribucijom žita, ali da to nema veze sa sporazumom.

Putin tvrdi da je Kijev koristio humanitarne koridore za „terorističke napade na civilne objekte“, dok je Rusija jasno dala garancije za bezbednost plovidbe.

Istakao je da ruski predlog da se afričke države snabdeju sa milion tona žita preko Turske, uz finansijsku podršku Katara, nije zamišljen kao alternativa dogovoru o transportu žita preko Crnog mora.

„Zapad je obmanjivao Moskvu o humanitarnim ciljevima žitnog sporazuma – od 32,8 miliona tona izvezenih iz Ukrajine, više od 70 odsto je otišlo u bogate zemlje. Zapadni partneri su prevarili Rusiju u ispunjavanju obaveza iz žitnog sporazuma“, istakao je ruski predsednik.

Erdogan je napomenuo da smatra da su očekivanja Rusije u vezi sa Crnomorskim sporazumom pravedna.

Predsednik Turske je kazao da veruje da se uskoro može naći rešenje za oživljavanje Ugovora o izvozu crnomorskog žita uz posredovanje UN, uključujući rešavanje preostalih pitanja, preneo je Rojters.

Erdogan je rekao je da je Turska spremna da pomogne u preradi ruskog žita za dalju isporuku u zemlje kojima je najpotrebnije.

Preneo je da je Putin tokom razgovora rekao da je Moskva spremna da pošalje milion tona žita u zemlje kojima je to potrebno.

„Takođe, mi smo spremni da damo doprinos. Rekli smo da možemo da sameljemo ovo žito i pošaljemo ga u siromašne afričke zemlje u obliku brašna. Nadamo se da ćemo raditi zajedno na ovom pitanju“, rekao je Erdogan.

On je kazao da Ukrajina treba da ublaži pregovaračku poziciju u pregovorima o oživljavanju sporazuma o izvozu žita.

Erdogan je naglasio da više žita treba isporučiti Africi nego evropskim zemljama.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, predsednik Turske je izrazio spremnost da postane posrednik između strana u sukobu.

Prvi deo razgovora održan je uz učešće članova delegacija, a zatim su lideri dve zemlje nastavili da komuniciraju za večerom.

Kuleba: Ukrajina ima dokaze da su ruski dronovi pogodili Rumuniju

Preuzmite android aplikaciju.