Почетна > Свет
Свет

„САД могу да добију сваки рат, али не и мир“

Варшава — Бивши председник Пољске Александар Квашњевски изјавио је да је амерички председник рекао једноставно истину о Авганистану и да САД морају да извуку поуке.
Фото: Танјуг/AP/Manuel Balce Ceneta

„Бајден је признао пораз у најдужем рату који су водиле САД. Рекао је драматичне речи, али истините. Тешко је очекивати да ће рат водити Американци или савезници САД, а не Авганистанци чија је обавеза да се брину за своју земљу и траже политичка решења“, казао је данас Квашњевски информативном порталу Виртуална Полска.

Квашњевски је рекао да Американци морају добро да промисле и извуку поуке из тога што се десило у Авганистану пошто се показује да одређени модел понашања више није ефикасан.

„С обзиром на своју војну снагу САД су у стању да добију сваки рат, али не умеју да добију мир. Модел западне демократије проживљава кризу. Ако ми у Пољској имамо проблеме са ваљаном правном државом, шта онда тек да кажемо за Авганистан“, казао је Квашњевски.

Да мисију у Авганистану мора темељно да анализира и НАТО оценио је и бивши шеф Војног комитета НАТО од 2015. до 2018, чешки генерал Петр Павел. „НАТО би морао веома детаљно да анализира развој и да извуче поуку из грешака које су се десиле. Грешку видим у томе што је мултинационална коалиција поставила критеријуме успешности мисије и услова за повлачење али на крају је од њих потпуно одустала а било какву анализу ситуације у земљи заменио је једини критеријум – симболични датум одласка“, казао је Павел чешком таблоиду Блеск.

Стратегија, док је чешки генерал био на челу Војног комитета НАТО, била да ће се мисија завршити када буду испуњени циљеви.

„Последице настојања председника Трампа, а касније Бајдена да испуне обећања америчкој јавности и да врате војнике кући без обзира да ли су циљеви мисије, коју су покренули саме САД, испуњени требало би да буду лекција за све нас“, рекао је чешки генерал.

Бивши шеф Војног комитета НАТО упозорио је да Талибан иако је веома радикалан исламистички покрет никако није најгори у Авганистану.

„Талибан до сада није имао амбиција да иде у велику експанзију и терористичке нападе по свету. У Авганистану има двадесетак организација које су међународно сврстане у терористичке“, рекао је чешки генерал. У мисији НАТО у Авганистану учествовали су и пољски и чешки војници, а обе земље сада, са закашњењем, покушавају да евакуишу из Авганистана макар део преводилаца и мештана који су им помагали.

 

Преузмите андроид апликацију.