Početna > Srbija
Srbija

Vučić: Nema nikakvih naznaka da će nekome pasti na pamet da napadne Turski tok

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, danasnakon obilaska puta Raška-Novi Pazar, da ne postoje nikakve naznake da će ikome pasti na pamet da napadne gasovod Turski tok, ali da bi u slučaju da se to desi, to bio veliki problem za energetsku sigurnost Srbije.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

„Suština je u tome da nikome neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo izgradili, platili i kupili. Nemamo nikakvih naznaka da je to moguće i verujem da nikome to nije palo ni na pamet“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li podržava stav mađarskog premijera Viktora Orbana da bi svaki napad na gasovod Turski tok bio objava rata i teroristički čin.

Dodao je da ga, ipak, ne bi iznenadilo da se tako nešto i dogodi zbog svega što se do sada izdešavalo u ratu u Ukrajini.

„Doduše u ovakvom ludilu ja sam sa Viktorom (Orbanom) više puta razgovarao. I sa Bugarima. Za nas je to od presudnog značaja. Jer mi sada imamo velike rezerve. Oko 630 miliona kubnih metara. Ali ne može naša mreža da crpi i iz Mađarske i iz Banatskog Dvora dovoljnu količinu jer nemamo dovoljnu propusnu moć“, objasnio je Vučić.

Dodao je da iz rezervi Srbija može maksimalno dnevno da izvuče šest miliona kubnih metara gasa.

„I to sa dva mesta. A nama su zimi potrebni čak 16 miliona u pojedinim danima. Mi tada kupujemo 10 miliona, a vučemo šest iz rezervi. Da bi pokrili sve potrebe. I da bi imali dovoljno električne energije. Jer imamo gasne elektrane koja nam dosta doprinose – TE-TO „Pančevo“, TE-TO „Novi Sad““, rekao je Vučić i ponovio da bi napad na Turski tok za Srbiju bio katastrofalan.

Rusija je nedavno optužila Ukrajinu da pokušava da ošteti gasovod Turski tok.

Kremlj je ranije objavio da je nekoliko osoba uhapšeno zbog pokušaja da na ruskoj teritoriji dignu u vazduh gasovod.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to deo organizovanih „terorističkih napada“ ukraji

Rekonstruisan put Raška-Novi Pazar posle 42 godine, važan i Srbima i Bošnjacima

Preuzmite android aplikaciju.