Početna > Biznis
Biznis

U Japanu štrajk sindikata robne kuće, prvi veći protest radnika za 61 godinu

Članovi sindikata japanskog operatera robnih kuća Sogo & Seibu stupili su danas u štrajk u svojoj glavnoj prodavnici u Tokiju zbog zabrinutosti za radna mesta usled odluke da ovaj trgovinski lanac bude prodat američkom investicionom fondu Fortres investment grup.
Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

U štrajk je stupilo oko 900 radnika robne kuće, a 300 ljudi je održalo protestni skup u obližnjem parku kojem su se pridružili članovi sindikata drugih robnih kuća, prenosi agencija Kjodo.

U prodavnici Seibu Ikebukuro, gde su postavljeni plakati koji obaveštavaju javnost o zatvaranju radnje zbog štrajka, pristalice sindikata su se okupile oko ulaza držeći table sa natpisima „Hajde da se borimo zajedno“.

„Odluka o prodaji je bila preuranjena, razočarani smo“, rekao je šef sindikata Jasuhiro Teraoka.

Kompanija Seven & i, vlasnik Sogo & Seibu, se nada da će ovom prodajom omogućiti restrukturalizaciju svog poslovanja.

Seven & i je prvi put najavio prodaju u novembru, sa planovima da se transakcija završi u februaru, a ona je dva puta odlagana zbog neslaganja zainteresovanih strana.

Štrajkovi u Japanu su retki od polovine sedamdesetih godina prošlog veka, kada su doživeli svoj vrhunac.

Broj štrajkova koji traju više od pola dana iznosi 50 ili manje godišnje počev od 2009. godine, prema podacima Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Japana.

Papadakis: Naknade banaka se ne povećavaju već vraćaju na prethodni nivo

Preuzmite android aplikaciju.