Početna > Život i stil
Život i stil

Kako izgraditi prijateljski odnos sa detetom?

Priča o prijateljskom odnosu sa detetom ne podrazumeva roditelje koji udovoljavaju svakodnevno deci i ne poznaju granice, kako se to obično misli.
Foto: Pexels/Shotpot

Zapravo podrazumeva produktivan način odgajanja dece koji će nas povezati psihički tako da u zrelim godinama njihovom života imaju poverenje u vas i zaista budu vaš prijatelj. Kako dati bezuvetnu ljubav detetu ali ga i naučiti da život donosi loše trenutke i da mora da vas poštuje? Pitanje je koje muči mnoge roditelje.

Predstavljamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se dodatno povežete sa svojim detetom.

Uvažavajte dečije emocije

Jasno je da emocije ne mogu da upravljaju našim životom i da moramo ostati racionalni u nizu situacija kako bi se izborili i završili sa poslovnim i kućnim aktivnostima. Upravo ovu lekciju većina roditelja želi da prenese deci ali je prenosi na grub način, tako što diskriminišu dečije emocije. Ukoliko je vaše dete tužno nemojte opovrgavati tugu i opominjati ga kako ima lep život i kako ste mu pružili maksimum, ovo će u detetu razviti osećaj griže savesti ka vama.

Zapravo treba validirati dečije emocije, saslušati dete i reći mu da razumete kako se oseća i da je to sasvim prirodno ali da morate da nastavite sa dnevnim obavezama, kupovinom ili bilo kojom drugom aktivnosti. Obično deca ispoljavaju jaka osećanja u društvu, u prodavnici ili na ulici što roditelje frustrira a zapravo detetu treba podrška i razumevanje kako bi se vratilo u opušteno i razumno stanje.

Razgovarajte sa detetom

Roditelji obično imaju problem jer deca ne žele da pričaju o svim životu, o tome kako im je bilo u školi ili na treningu. Roditelji uporno postavljaju pitanja i dobijaju kratke odgovore od deteta, što ih na kraju frustrira i ponekad razbesni. Prema mišljenju psihologa trebalo bi da pristupimo drugačije, ne treba samo postavljati pitanja deci već graditi prijateljstvo. Ispričajte detetu kako je vama bilo na poslu, neku anegdotu prilikom sređivanja kuće ili kako se generalno osećate tog dana. Na taj način ćete stvoriti opuštenu i prirodnu razmenu energije sa detetom tako da svakodnevno razgovarate i vremenom izgradite odnos pun poverenja.

Osvestite činjenicu da deca imaju svoj svet

Iskustva pokazuju da je većina roditelja isključivo fokusirana na svoju svakodnevnicu što je razumljivo jer imamo more obaveza koje treba rešiti. Preopterećnost našim životom dovodi nas u situaciju da se udaljimo od svog detinjstva i zaboravimo da smo imali svoj mali svet koji je za nas bio najvažniji. Neposlušna deca su često isfrustrirana jer im roditelji naređuju, tako da u sred igre moraju odmah da napuste sobu i završe određene zadatke ili ako su sa prijateljima krenu kući zbog obaveza koje ima roditelj.

Jasno je da moraju da vas isprate u dnevnim aktivnostima ali nemojte grubo govoriti detetu da odmah krene i napusti igru (na primer), jer je u detetovom svetu igra njemu važna kao vama posao na koji odlazite. Radijte objasnite detetu kako morate da krenete u narednih 15minuta i ponudite mu opciju da za to vreme završi sa igrom i nastavi je sutra. Ukoliko dete nije spremno za polazak sledeći put postavite alarm i recite da kada čuje zvonjavu treba da krene da se sprema i da od prilike ima toliko i toliko vremena za svoje aktivnosti.

Uz jednu do dve prijatne rečenice i objašnjenje dete će stvoriti sa vama osećaj poverenja i međusobne podrške.

Petnaest stvari koji muškarci ne primećuju kod žena: Mnoge pripadnice lepšeg pola bezrazložno se opterećuju baš njima

Preuzmite android aplikaciju.