Početna > Biznis
Biznis

H&M povlači narukvice zbog opasnog sastava

Narukvica od perli sa kopčom marke „Ejč end Em” povučena je sa našeg tržišta zbog „hemijskog rizika”, objavljeno je na sajtu Sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine (NEPRO). Kako je navedeno, narukvica sadrži nivo olova koji prevazilazi dozvoljene vrednosti koje su propisane važećom uredbom.
Foto: Unsplash/fernanddecanne

„Olovo predstavlja rizik po zdravlje ljudi i životinja, a opasno je i po životnu sredinu. Takođe, nivoi izloženosti mogu prouzrokovati štetu kako ljudima, tako i životinjama i životnoj sredini“ piše na sajtu NEPRO.

Sporna narukvica se prodavala na muškom odeljenju radnji „Ejč end Em” od 28. decembra 2022. do 11. jula ove godine. Opoziv je objavljen u svim maloprodajnim objektima i na sajtu distributera, a kupci su obavešteni da prestanu da nose narukvicu i da je u roku od 90 dana vrate u najbližu prodavnicu ili kontaktiraju s distributerom putem sajta.

Potrošači u Srbiji inače nisu dovoljno informisani da postoji Nacionalni sistem za brzu razmenu informacija o opasnim proizvodima NEPRO.

Sistem je uspostavljen po ugledu na evropski „Rapeks”, koji se bavi uzbunjivanjem zbog nebezbednih proizvoda na tržištu Evropske unije.

Kada je reč o domaćem portalu NEPRO, potrošači mogu detaljno da se informišu o kojim proizvodima je reč, koji je rizik zbog koga se povlače i na koji način mogu da ostvare svoja prava ukoliko su kupili takav proizvod.

Od početka godine sa našeg tržišta je povučeno na desetine proizvoda zbog različitih rizika. Najčešće je reč o tehničkim uređajima, garderobi, dečjim igračkama, obući, a povlače se zbog hemijskog, odnosno rizika od gušenja, požara.

Ove nedelje je NEPRO objavio da se sa tržišta povlače i dva modela kamiona „iveko”, modeli „stralis” i „iks vej”, koji su proizvedeni između 2015. i 2018. godine. Zemlja porekla je Italija, a uvoznik, kako je navedeno, „Auto komerc Čačak”. Kamioni se povlače zbog rizika od požara, jer je na ovim vozilima ustanovljeno curenje rashladne tečnosti u ventilacioni sistem. Kako se navodi, zbog loše lokacije termostata može doći do kvašenja kablova i u nekim slučajevima izazvati požar.

Nemački proizvođači mašina i opreme zaostaju za konkurencijom

Preuzmite android aplikaciju.