Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Истраживања дошла до закључака који ће се допасти свима који воле да прилегну након ручка

Нова истраживања дошла су до закључака који ће вас обрадовати.
Фото: Pexels/Monstera

Нема баш свако прилику да спава поподне, а колико је дневни одмор користан за наш организам покушали су да откију стручњаци.

Неки сматрају да оваква навика није добра јер може ометати ноћни сан, али и указати на озбиљне болести и стања. Ипак постоји општи консензус о томе да дремање може бити здраво и корисно за особе које током дана морају да надокнаде сан, али само ако траје минимум 20 до 30 минута или не дуже од 90.

Стручњаци сматрају да је идеално време за дремање одмах после ручка, а не касно поподне или близу ноћног спавања.

Према истраживачима Универзитета у Лондону, редовни поподневни одмор од око 15 минута побољшава и реализацију одређених когнитивних задатака.

Научници су анализирали генетске податке испитаника (њих 375.000) а закључак је да је спавање поподне узрочно повезано с побољшаним здрављем мозга и когнитивним здрављем уопштено, а повећава и укупни волумен мозга који опада с годинама.

Скенирање овог дела главе код испитаника показало је да је онима који редовно дремају поподне мозак већи за око 15 кубних центиметара и да је за отприлике 2,6 до 6,5 година „млађи“, у односу на оне који не одмарају дању.

Koji periodi su najbolji, a koji najgori za početak dijete? Izbegavajte rigorizne režime ishrane odmah nakon odmora

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке