Početna > Život i stil
Život i stil

Pet pitanja koje žene najčešće postavljaju ginekologu o kontracepciji

Odlazak na ginekološki pregled često donosi određena pitanja na koja žene traže odgovore od svog ginekologa. Ovo su neka od najčešćih pitanja koje pacijentkinje postavljaju svojim lekarima kada žele da krenu sa hormonskom kontracepcijom.
Foto: Pixabay/orzalaga
Koja kontracepcija bi bila najbolja za mene?

U zavisnosti od toga šta pacijentkinji treba, samo zaštita ili ima problema sa kožom, odnosno akni, obilne i bolne menstruacije, da li se porodila ili ne, kakav ciklus ima. Kada se pominje hormonska kontracepcija, najčešće se prvo pomisli na kontracepcijske pilule, ali postoje različite metode kontracepcije. Postoje prirodne, mehaničke, hemijske, hormonske metode kontracepcije, intrauterine kontracepcije i trajne metode. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane, a na svakom je da, po savetu lekara i s obzirom na način života, izabere koja je najbolja.

Mogu li da ubacim spiralu iako nisam rodila?

Spirala se može ubaciti i ako žena nije rađala, jedini uslov je potpuno normalan rezultat PAPA testa ne stariji od šest meseci. U zavisnosti od kliničkih nalaza i istorije bolesti, lekar će propisati hormonsku kontracepciju koja najbolje odgovara vašem zdravstvenom stanju i vašim željama.

Da li treba da uradim bilo kakve testove pre nego što krenem hormonsku kontracepciju?

Pre prepisivanja hormonalne terapije, žena mora da obavi odgovarajući ginekološki pregled (PAPA i ultrazvuk) i laboratorijske testove: testove jetre, PV, fibrinogen, holesterol, trigliceridi. Takođe mora imati normalan BMI, a ne visok krvni pritisak i neopterećenu istoriju duboke venske tromboze.

Da li je važno što sam pušač ako uzimam hormonsku kontracepciju?

Svakako se preporučuje prestanak pušenja dok uzimate hormonsku kontracepciju.

Da li je potrebno da se „očistim“ od kontracepcije ako želim da zatrudnim?

Danas je kontracepcija male doze i pacijentkinja može da radi na trudnoći odmah nakon prekida bez straha za fetus. Većina žena ovulira dve nedelje nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula. Pošto hormoni iz tableta ne ostaju u vašem telu, vaš prirodni ciklus će se vrlo brzo obnoviti i moći ćete da zatrudnite.

Ljubav u delima: 10 načina na koje muškarci pokazuju naklonost

Preuzmite android aplikaciju.