Многима омиљени летњи залогај на плажи или у шетњи градом је кувани кукуруз, али је много јефтиније купити га и кувати код куће. Међутим, ако га никада нисте кували код куће, можда се питате колико је заправо потребно за кување кукуруза.
Све зависи од тога да ли кувате млад или зрео кукуруз, као и да ли користите обичан или експрес лонац.
Ако кувате млади кукуруз у обичном лонцу, ставите га у врелу воду и кувајте око 10-15 минута.
Ако кувате зрео кукуруз у обичном лонцу, ставите га у хладну воду, али га кувајте много дуже, око 40 минута.
Млади кукуруз се кува прилично брзо, не више од десет минута, али је важно упалити ватру на најјаче.
Многи греше јер при кувању додају со у воду, што отежава зрна и тиме продужава време термичке обраде.
Посолите кукуруз на крају.
Када га чистите пре кувања, немојте чистити све листове, оставите бар два да се прекрију, а преостале листове распоредите на дно шерпе у којој ћете кувати.
Тако ћете направити „изолацију“ и клипови ће се брже кувати, а имаће и посебан укус.
После кувања оставити да се охлади у води, да се не осуши на ваздуху.
Још један трик за укуснији кукуруз: одмах на почетку кувања у врелу воду додајте кашику путера.
Преузмите андроид апликацију.