Почетна > Србија
Србија

Гораждевац: Парастос на 20-годишњицу страдања српске деце

У Гораждевцу је данас, у Цркви Пресвете Богородице, владика новобрдски Иларион одржао опело поводом 20-годишњице страдања српске деце на обали Пећке Бистрице.
парастос
Фото: Танјуг/Дописник КиМ

У групу од 28 младих који су се 13. августа 2003. године купали у реци Бистрици, недалеко од центра села, испаљено је 87 метака, показала је истрага Унмика, одмах после злочина.

Погинули су тада 12-годишњи Пантелија Дакић и 18-годишњи Иван Јововић, а тешко рањени Ђорде Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Две деценије после од убиства Дакића и Јововића, имена убица су и даље непозната, а Еулекс је затворио истрагу због наводног недостатка доказа.

Унмик и Косовска полиција су тада саслушали преко 70 сведока и претресли више од 100 кућа, обећана је чак и награда од милион евра за информације о убици или више њих, али кривци никада нису пронађени, да би Еулекс 2010, а приштинско правосуђе 2015. године, затворили истрагу због наводног недостатка доказа.

Убиство деце у Гораждевцу је један од највећих злочина од доласка међународне мировне мисије на Косово и Метохију.

Гораждевац је највеће српско село у Метохији, али је после 1999. године и овог убиства, од 3.000 Срба, у њему остало још њих око 750.

Vučić: Sa Pičom ozbiljan razgovor, o situaciji na KiM i u regionu

Преузмите андроид апликацију.