Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Danas se obeležava 100 godina Novosadskog sajma – 1923. godine održana prva trgovačka i zanatska izložba

Novosadski sajam je danas napunio sto godina i čvrsto zakoračio u drugi vek postojanja. Najstarija je sajamska kuća na ovim prostorima, a pored priređivanja sajmova i izložbi, bavi se i organizovanjem kongresa i stručnih skupova, marketinškim uslugama, skladištenjem robe i ugostiteljstvom, izdavanjem poslovnog prostora…
Foto: Gradske info

Posle 1918. godine, kad su Bačka, Banat, Srem i Baranja ušli u okvire zajedničke jugoslovenske države, grupa bogatih novosadskih preduzetnika, veleposednika i industrijalaca, na inicijativu Đule Hajoša pokrenula je akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih i industrijskih uzoraka i poljoprivrednih proizvoda. U inicijativnom pismu Đule Hajoša, između ostalog, je navedeno da bi Sajam trebalo da se održava po „primeru drugih velikih gradova“, i da bi trebalo da bude „prolećni sajam“.

Na današnji dan, 11. avgusta 1923. godine, počela je Prva novosadska izložba koja je trajala do 26. avgusta.
Foto: Novosadski sajam

Ne samo da je označila početak organizovanja sajamskih priredbi u Novom Sadu, već se i smatra prvom u postojanju Novosadskog sajma. Ta Prva trgovačka i zanatska izložba, ipak letnja, 1923. godine priređena je u zgradi nekadašnje Državne mađarske katoličke gimnazije na Futoškom putu, današnjoj zgradi Srednje elektrotehničke škole u Futoškoj ulici. Bila je otvorena svakog dana, od 8 do 18 časova, a ulaznice su koštale 10 dinara. Izložbu je pratio katalog sa spiskom izlagača i oglasnim delom  – izdanje koje će svih narednih godina biti sastavni segment sajmova.

Od tog dana Novosadski sajam je rastao, menjao lokacije, izgled, prilagođavao se potrebama, izlagačima, posetiocima, dobrim idejama i trendovima.
Foto: Novosadski sajam

U nekoliko navrata je menjao lokaciju da bi konačno 1940, u vreme jubilarnog, 10. sajma i izložbe, stigao u Hajduk Veljkovu 11, gde se i danas nalazi. Pre 70 godina, 1953. Novosadski sajam dobija ime i postaje opštejugoslovenska, međunarodna komercijalna ustanova sa novim zaštitnim znakom, koji je 1952. godine nacrtao Ivko Milojević, tada sedamnaestogodišnji učenik škole za dizajn. Po njegovim rečima veliko S znači Sajam, N je tu zbog Novog Sada, kriva ispod S simbolizuje Dunav, a „krilca” na slovu predstavljaju boga Merkura, zaštitnika trgovaca i zanatlija.

Foto: Novosadski sajam

Na jubilarnom, 40. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, 1973. godine, u skladu s nesvrstanom politikom tadašnje Jugoslavije, organizovana je Kolektivna izložba zemalja u razvoju, što je značajno povećalo broj izlagača i posetilaca, a na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu organizovane su i kolektivne izložbe država, iz oba tadašnja politička bloka: Zapadnog i Istočnog.

Iste godine se u sajamski prostor „doselila“ skulptura „Propinjanja“, delo akademskog vajara Jovana Soldatovića.

Simbol Novosadskog sajma se tada sa svojih 40 tona nastanio u ondašnjem Atrijumu, odmah posle kapije Glavnog ulaza, gde je danas Aula Novosadskog sajma. U vreme izgradnje Kongresnog centra „Master“ izmeštena je u stočarski deo Sajmišta. Na postolje iznad sajamske fontane prepoznatljivi konji smešteni su 14. septembra 2007. godine.

Foto: Novosadski sajam

Paralelno sa menjanjem vizuelnog identiteta menjao se i raspoloživi zatvoreni i otvoreni izlagački prostor. Danas se Novosadski sajam prostire na oko 230.000 metara kvadratnih. Pored otvorenog prostora izlagačima su na raspolaganju i hale. Objekti su zidani s kraja 50-ih godina 20. veka, do kompleksa „Master“, završenog 2006. godine, u sklopu kojeg je u funkciji sajamskih i kongresnih aktivnosti gotovo polovina, a čime su stvoreni uslovi za organizovanje modernih sajmova, „kongresnih i konvenšn“ aktivnosti, s akcentom na uslužni biznis.

Hala „Master“ je u upotrebi od 2003. godine, dok je poslovni centar sedište brojnih firmi i institucija.

Značajan kapacitet Sajma čini otvoreni prostor na kojem u vreme Međunarodnog poljoprivrednog sajma dominira izložba poljoprivredne mehanizacije, ali i objekti koji omogućavaju druge sadržaje, poput Manježa od 5.000 m2 i hale za predstavljanje grla na izložbi stočarstva. Multifunkcionalnost prostora, između ostalog, ilustruje i upotreba Hale 1, koja kao značajan izložbeni prostor predstavlja i jedinstvenu zatvorenu Atletsku dvoranu za pripreme i treninge sportista iz zemlje i regiona u vansajamskim terminima, sa prostorima za sportske aktivnosti – od atletskih staza, zaletišta za skok u vis i u dalj, preko bacališta, do terena za tenis… Ta, kao i druge hale, svojevremeno je bila i poznat prostor za održavanje koncerata i festivala, velikih sportskih događaja, ali i pozorišnih predstava…

Nove zatvorene izlagačke prostore Novosadski sajam je dobio i posle 2013. godine. Tokom pandemije upravo u Hali 1 i Hali „Master“ bila je smeštena i Kovid bolnica, a Novosadski sajam je kasnije bio i važan vakcinalni punkt.

Foto: Novosadski sajam
Devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam

U godini kada obeležava vek postojanja Novosadski sajam je organizovao i 90. međunarodni poljoprivredni sajam, koji od 2022. nosi oznaku „Najbolje iz Vojvodine“.

Prvi međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke, održan je od 14. do 18. marta, 1931. godine, uz podršku Udruženja poljoprivrednika kao Saveza poljoprivrednika Dunavske banovine i AD Izložbe i Sajam uzoraka u Novom Sadu. To je bila prva organizovana izložba i sajam priplodne stoke na celoj teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Sajam se tada nalazio u Šumadijskoj ulici br. 12. Ukupna izložbena površina iznosila je oko 3.100 m2.Na Izložbi je bilo prikazano 1.039 grla goveda, svinja, pastuva, ovaca i koza. Poseban paviljon je bio namenjen mlečnim proizvodima, a bilo je i veterinarskih lekova, stočne hrane, semena, aparata za ishranu svinja, elevatora…

Zbog evidentnog uspeha i ugleda koji je tokom godina stekao, novosadski Poljoprivredni sajam je na 25. kongresu Međunarodne asocijacije sajmova (UFI), 1958. godine u Solunu primljen u tu asocijaciju. (Dvadeset godina kasnije član iste Asocijacije je postao i Međunarodni sajam LORIST.) U Udruženje evropskih poljoprivrednih sajmova EURASKO, sa sedištem u Veroni, Poljoprivredni sajam je primljen 2008. godine i tako postao deo prestižne porodice 30 najreprezentativnijih poljoprivrednih sajmova koji predstavljaju 24 evropske zemlje.

Ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga

Održavanje sajmova u Novom Sadu neraskidivo je vezano za ocenjivanje kvaliteta proizvoda. Ostaće zabeleženo i 135 godina ocenjivanja kvaliteta proizvoda i usluga. Na Prvoj županijskoj poljoprivrednoj izložbi – „Ekonomskoj izložbi vrtlarskih i pčelinjih proizvoda”, od 13. do 16. oktobra, 1888. godine u Novom Sadu, radio je „Presuđivački odbor”. Ocenjivao je proizvode prema određenim pravilnicima i po grupama: poljoprivredni, voće, povrće, biljke, cveće. Dodeljene su 44 diplome i 22 zlatnika. Ulaznice za izložbu bile su jednodnevne, ali i za sva četiri dana – koliko je trajala. Brodovi koji su saobraćali Dunavom i Tisom i dovozili putnike na izložbu davali su popust na prevoz.

Stručne komisije koje okuplja Novosadski sajam rade i danas, a čine ih profesionalci iz zemlje i inostranstva, odakle stižu i učesnici. Priznanja se uručuju na svečanostima u Kongresnom centru Novosadskog sajma, u susret, ili tokom priredbi, dok se posebna čast najboljima ukazuje na Večerima šampiona. Medalje, povelje, plakete, diplome… i vrhunska priznanja – šampionski pehari, kao i titula Apsolutnog lidera kvaliteta priredbe, osvojeni na Novosadskom sajmu decenijama unazad potvrđuju kvalitet vrednovan po nacionalnim i internacionalnim standardima.

Kreiranje virtuelnog izlagačkog prostora

Od 2020. godine Novosadski sajam raspolaže i virtuelnim prostorom na platformi ExpoOnline.rs. Kreirana je kao odgovor na izazov koji je pred sve sajamske kuće postavila pandemija COVID 19, koja je svojim razornim delovanjem po zdravlje i ekonomiju promenila život na prostoru celog sveta. ExpoOnline.rs je dvojezična, srpsko-engleska platforma za poslovno povezivanje, susrete i širenje informacija i znanja, učvršćivanje starih i uspostavljanje novih poslovnih, ali i prijateljskih veza. Na njoj je od 14. do 23. decembra 2020. organizovan Međunarodni poljoprivredni sajam, prvi u onlajn izdanju.

Uz podrške saveznih, republičkih i gradskih institucija i organizacija, malih i velikih privrednih subjekata, kao i pojedinaca, tokom celog veka Novosadski sajam je dokazivao da jeste „mesto na kojem stičete prednost“. Bio je i ostao otvoren za sve izlagače, posetioce i dobre ideje iz zemlje i inostranstva o čemu svedoče i brojne manifestacije na kojima ima ulogu suorganizatora i logističke podrške.

Vek Novosadskog sajma obeležen je Svečanom akademijom koja je održana u martu ove godine, kao i brojnom aktivnostima na priredbama koje ova kuća organizuje.

Od pojave prvog bicikla u gradu Novi Sad postao grad biciklista – tradicija duga skoro 150 godina

Preuzmite android aplikaciju.