Почетна > Бизнис
Бизнис

Бајденов план смањења емисија угљеника је нереалан, тврде власници електрана

Америчко удружење власника електрана ЕЕИ упозорило је Бајденову администрацију да је њен план за смањење емисија угљен-диоксида у електроенергетском сектору – нереалан.
Фото: Танјуг/Alex Brandon

ЕЕИ сматра да се поменути план превише ослања на скупе технологије које још нису проверене у пракси, преноси Ројтерс.

Власници електрана су затражили од америчке Агенције за заштиту животне средине (ЕПА) да ревидира предложене еколошке стандарде за електране у САД, додајући да визија ове агенције „није ни правно, ни технички исправна“.

„Компаније које производе електричну енергију не верују да ће нове технологије које је предложила ЕПА имати одговарајући учинак у предвиђеном року“, саопштила је ЕЕИ.

ЕПА је у мају предложила план за смањење емисија који би први пут ограничио количину угљен-диоксида коју електране могу да емитују.

План рачуна на то да ће електране користити ЦЦС технологију који може да задржи угљен-диоксид из фабричких димњака пре него што доспе у атмосферу, као и да ће користити водоник као гориво.

Индустрија је посебно забринута због предложених стандарда за постојеће електране на природни гас, пошто тврди да их је тешко накнадно опремити ЦЦС уређајима или технологијом за коришћење водоника.

ЕПА очекује да америчке електране на природни гас уграде ЦЦС до 2025. године или да до 2032. године добијају 30 одсто енергије из водоника, наводећи да Закон о смањењу инфлације предвиђа субвенције за ове технологије.

Амерички синдикати, Уједињени рудари Америке и Међународно братство радника у електроенергетском сектору, такође су позвали ЕПА да ревидира план, пошто страхују да би технологија ЦСС могла да угрози радна места.

Председник САД Џо Бајден жели да достигне нето нулту емисију угљен-диоксида у електроенергетском сектору до 2035. године, али отпор из ове индустрије би могао да поремети ове циљеве.

Nemački sektor nekretnina u krizi, era jeftinog novca je gotova

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке