Почетна > Свет
Свет

Пекинг: САД немају право да дају смернице за ситуацију у Јужном кинеском мору

САД нису страна у спору у вези са ситуацијом у Јужном кинеском мору и немају право да дају било какве смернице о овом питању, саопштило је данас кинеско министарство одбране, коментаришући инцидент са филипинским бродом код коралног острва Други Томасов гребен у Јужном кинеском мору.
Фото: Pixabay/glaborde7

„САД нису заинтересована страна за питања у вези с Јужним кинеским морем и немају право да дају упутства о томе“, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Према саопштењу, Кина захтева да „САД одмах престану да користе питање Јужног кинеског мора као изговор да мешају истину са лажима и сеју раздор“.

Кинеска војска је истакла да би САД требало да „истински поштују кинески територијални суверенитет, поморска права и легитимне интересе у Јужном кинеском мору и да поштују активне напоре које улажу земље у региону да очувају мир и стабилност у Јужном кинеском мору“, преноси ТАСС.

Амерички Стејт департмент је раније саопштио да САД стоје уз своје филипинске савезнике, као и да су акције Кине у супротности са међународним правом.

Пекинг је јуче позвао званичну Манилу да уклони свој усидрени ратни брод са коралног острва Други Томасов гребен у Јужном кинеском мору, након што је Кина током викенда помоћу водених топова блокирала пролазак два филипинска војна брода за снабдевање.

Филипинска влада је касније позвала кинеског амбасадора и уложила оштар протест због употребе водених топова које је кинеска обалска стража користила у сукобу са филипинским бродовима у спорном Јужном кинеском мору.

Филипини су 1999. године намерно усидрили ратни брод да би стекли право на Други Томасов гребен, потопљени гребен који је део острва Спратли у Јужном кинеском мору, а Кина је током викенда саопштила да има „неоспоран“ суверенитет над тим подручјем.

Zelenski: Odgovorićemo na ruske napade u Crnom moru

 

Преузмите андроид апликацију.