Početna > Svet
Svet

Kancelarija visokog predstavnika pozdravlja američke sankcije protiv zvaničnika Republike Srpske

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) pozdravila je danas sankcije koje su SAD uvele protiv srpske članice Predsedništva BiH Željke Cvijanović, predsednika Skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, premijera Radovana Viškovića i ministra pravde Miloša Bukejlovića.
Foto: WikimediaCommons/Miłosz Pieńkowski

„Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pozdravlja mere koje je preduzelo američko ministarstvo finansija u cilju jačanja vladavine prava i zaštite ustavno-pravnog poretka u Bosni i Hercegovini od drskih pokušaja da se ugrozi rad institucija, kao i stabilnost zemlje i do sada postignute reforme“, naveli su iz OHR-a za Radio slobodna Evropa.

Dodaje se da su sankcije uvedene protiv osoba čiji su postupci, kako se navodi, bili u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

„Ne bi trebalo da bude iznenađujuće da se zvaničnici na državnom i entitetskom nivou, koji su doprineli usvajanju zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, sa namerom da se pokuša ugroziti autoritet Ustavnog suda BiH, suočavaju sa sankcijama, budući da su njihovi postupci bili direktno u suprotnosti sa Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom“, poručuju iz OHR-a.

Stejt department je saopštio u poendeljak da su SAD stavile na crnu listu četvoro visokih zvaničnika iz Republike Srpske zbog toga što ih smatraju „odgovornim da su direktno ili indirektno učestvovali u radnji koja je ugrožavala sprovođenje aktivnosti u vezi sa regionalnom bezbednošću, mirom, saradnjom ili mehanizmom odgovornosti nad Zapadnim Balkanom, uključujući i Dejtonski sporazum“.

Cvijanović: Politički rad Bećirovića sveo se na pozivanje na uvođenje sankcija

Preuzmite android aplikaciju.