Početna > Biznis
Biznis

Zašto Nemice primaju za trećinu manju penziju od Nemaca

Prosečna penzija u Nemačkoj posle najmanje 45 godina rada iznosi 1543 evra.
Foto: Unsplash/Layers

Žene i dalje imaju osetno manje penzije od muškaraca, a razlika iznosi više stotina evra. Prosečna „muška“ penzija iznosi 1637, a „ženska“ 1323 evra, navodi se u odgovoru nemačke vlade na poslaničko pitanje šefa poslaničkog kluba Levice u Bundestagu Ditmara Barča.

Prosek penzija na zapadu Nemačke veći je od proseka u bivšim istočnonemačkim pokrajinama. Penzioneri na zapadu u proseku primaju 1605 evra, a na istoku zemlje  1403 evra.

Ovi podaci za poslanika Barča koji je postavio pitanje saveznoj vladi, predstavljaju „sramotan bilans penzione politike u poslednje dve decenije“.

To što žene i istočni Nemci imaju bitno manje penzije, za njega je znak da je nemačko društvo daleko od pravednog sistema primerenih penzija“.

Zbog toga je ovaj političar od savezne vlade zatražio da „ove godine kao kompenzaciju za inflaciju uvede vanredno povećanje penzija od 10 odsto za sve penzionere“, preneo je Dojče vele.

Prema njegovim rečima, „ne može biti da ministri, državni sekretari i državni službenici dobiju 3000 evra za inflaciju, a penzionerima i dalje opada kupovna moć“.

Barč traži reformu penzionog sistema. Da bi penzije bile veće, mogla bi da se formira „penziona kasa za sve“, i to bi prema njegovoj zamisli bilo osiguranje u koje doprinos uplaćuju svi zaposleni: „I službenici, i samostalni privrednici, i pre svega poslanici i ministri“.

Penzija je u Nemačkoj u proseku za 48 odsto manja od plate koju je radnik dobijao.

Savezni Zavod za statistiku je potvrdio da žene u starosti finansijske slabije stoje od muškaraca.

Prema rezultatima istraživanja dohodaka i uslova života iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosečnu bruto penziju od 17.814 evra godišnje, a muškarci za trećinu više, 25.407 evra.

Nemački BDP će u 2023. godini pada za 0,4 odsto

Preuzmite android aplikaciju.