Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Чињенице о маслинама: Нису поврће него воће и налазе се на заставама седам земаља

Најстарије стабло се налази на Криту и верује се да постоји око 2.000 година, мада неки научници тврде да има дупло више година.

Веровали или не, маслине су воће, а не поврће. Потичу са обала Средоземног мора и из западне Азије и могу бити зелене, љубичасте, тамносмеђе, црне, па чак и ружичасте.

Фото: Unsplash/Don Fontijin

Достижу висину од осам до 15 метара, а стабло обично живи између 300 и 600 година. Маслина цвета тек након четири године, њен цвет је беле боје, а први плод се може очекивати тек после 15 година.

Највећа врста маслине назива се „магарећа маслина“, а најмања је позната као „метак“.

Сматра се да се најстарије стабло маслине налази на Криту и да постоји 2.000 година. Додуше, неки научници тврде да је много старије, да има 4.000 година. Што је најважније, то дрво и даље рађа.

Према библијској причи, Ноје је пустио голуба након поплаве. Голуб се вратио носећи у кљуну маслинову гранчицу којом је означио да је земља сува.

Фото: Unsplash/Flor Saurina

На неким египатским фараонским гробницама налазе се рељефи који приказују маслине. Занимљиво је и то што се у кинеској традиционалној медицини користе за лечење упале грла. Грчки лекар Хипократ, „отац медицине“, маслиново уље је називао „великим терапијским средством“.

Фото: Unsplash/Fulvio Ciccolo

Прва сенка за очи створена је у древној Грчкој мешањем млевеног угља са маслиновим уљем. У старом Риму жене су наносиле маслиново уље на кожу и косу након купања, као заштиту од сунца и за одржавање пријатног мириса.

Гранчице маслине, које су симбол мира, налазе се на заставама седам нација, четири савезне америчке државе и на застави Уједињених нација.

Фото: Unsplash/Nadine Marfurt

У прошлости су гранчице маслине коришћене да би се прогласило примирје, тако што су даване својим непријатељима. Олимпијски победници су били крунисани венцима исплетеним од маслинових гранчица, а ова традиција је поново оживљена након Олимпијаде у Атини 2004. године.

 

Преузмите андроид апликацију.