Početna > Srbija
Srbija

Da li znate zašto je kompozicija „Marš na Drinu“ bila veoma popularna u Švedskoj?

Marš na Drinu je čuveni srpski vojnički marš, koji je nastao tokom Prvog svetskog rata. Komponovao ga je Stanislav Binički u čast pobede srpske vojske u bici na Ceru.
Foto: PrtSc/YouTube/Delija momak

Nakon Prvog svetskog rata Marš na Drinu je stekao veliku popularnost u Srbiji, ali i širom granica naše zemlje. Tako da je iznenađujući podatak da je ova kompozicija bila jedna od slušanijih u Švedskoj, pogotovo tokom 60-ih godina prošlog veka.

O tome svedoče mnoge interpretacije ove kompozicije poput pesme „Drina“ švedskog benda „The Spotnicks“, zatim interpretacija danskog džez muzičara „Jorgen Ingmann-a“, kao i britanskog rok benda „The Shadows-a“, kao i mnogih drugih.

Iako je kod nas ova inzvanredna kompozicija dobila pažnju brzo nakon njenog nastanka, u zemlje Evrope, a posebno Švedsku stigla je skoro nepunih 50 godina kasnije i to zahvaljujući jednoj osobi.

Dodela Nobelove nagrade zaslužna za evropsku slavu čuvenog srpskog marša

Dodela Nobelove nagrade 1961. godine mnogo po čemu je posebna. Te godine, u Stokholmu, glavnom gradu Švedske, Nobelovu nagradu za književnost dobio je srpski pisac Ivo Andrić.

Mnoga njegova dela predstavljaju remek dela srpske, ali i svetske književnosti.

O njegovom dolasku u Švedsku, pisalo se tih dana mnogo. Kako je i sam bio skroman, ali i svestan istorijskih činjenica u kojima se ovakve stvari retko dešavaju, da Sloveni kao narod dobiju ovakvo priznanje, Andrić je dodelu iskoristio da pokaže srpsku kulturu, ali i da referiše na mukotrpne tragove naše istorije.

Na večeri posle dodele, Andrić je insistirao da se pusti muzička ploča koju je poneo sa sobom. U pitanju je bila ploča sa kompozicijom Marš na Drinu. Verujemo da je Drina posebno značila Andriću, s obzirom da jedno od njegovih najpoznatijih dela nosi naziv Na Drini ćuprija.

Švedski visoki predstavnici i generali te večeri su oduševljeno prihvatili kompoziciju Biničkog, a Marš na Drinu je odmah nakon tog događaja postao jedan od omiljenih na švedskim radijima.

Šezdesete godine u Švedskoj pamtile su se po kompoziciji Marš na Drinu, čak dotle da ga je tadašnja Švedska kraljevska garada uvrstila u svoj regularni muzički repertoar.

Kako su verovatno Šveđani te večeri zapamtili Andrića, tako su zapamtili i Marš na Drinu. Nedugo nakon toga, svega nekoliko godina u Evropi su počele da se javljaju obrade ove kompozicije.

Možemo samo predspostaviti kakav bi uopšteno bio uticaj na Evropljane da su čuli i neka druga dela poput Tamo daleko ili Pesmu kosovskih junaka.

 

Koje su to najlepše srpske himne i rodoljubive pesme? (Prvi deo)


Preuzmite android aplikaciju.