Početna > Srbija
Srbija

Srbija može da bude logistički centar kompanije Alibaba?

Srbija može da postane regionalni logistički centar kompanije Alibaba za celu Evropu.
Foto: Vojvodina uživo

Polovinom jula meseca jedan od najbogatijih ljudi NR Kine Džek Ma, vlasnik Alibaba grupe posetio je Beograd. Tačan povod njegovog dolaska, kao i sa kim se sastao, za sada nije poznat javnosti. Možemo samo da pretpostaljamo.

Pa, hajde da poslažemo kockice i vidimo šta bi to privuklo jednog od najbogatijeg biznismena Azije u Srbiju?

Izgradnja regionalnog logističkog centra u Evropi:

Srbija je na evropskom putu, ponovio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta, a tokom poslednjih godina izgrađeno je više od 500 kilometara autoputeva, a uz pomoć kredita iz Kine brzom prugom se povezuju Beograd i Budimpešta. Takođe, kreditom Evropske unije brzom prugom povezuju se Niš i Beograd. Ako znamo da je Solunska luka u vlasništvu Kine, onda je problem logistike – prenosa paketa – rešen. Međutim, potrebno je i mesto gde bi se ti paketi primali, skladištili, razvrstavali i dalje prenosili.

Foto: Vojvodina uživo

I tu je Srbija u prednosti u odnosu na druge države regije, jer pored dobrih saobraćajnica i železnice ima i novi regionalni logistički distributivni centar Pošte Srbije koji ima sve što je potrebno za primanje, razvrstavanje i slanje paketa. Pošta Srbije je imala više zvaničnih razgovora sa predstavnicima kompanije Alibaba tokom poslednjih godina, a ministar privrede Momirović je u aprilu obišao distributivni centar Alibabe u Kini i tada izjavio: – posetili smo sedište kompanije u Hangdzou. Tamo sam predstavio potencijale Srbije kada je reč o našim proizvodima i uslugama, razvijenosti IKT sektora. Tada smo razgovarali o daljoj saradnji na polju e-trgovine i ja duboko verujem da bi saradnjom sa kompanijom Alibaba otvorili nova vrata za razvoj e-trgovine u Srbiji.

Koje su još prednosti Srbije?

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine

Tokom jula meseca završeni su razgovori oko teksta Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine. Na ovaj način rešava se problem carine i ocarinjenja. Naš izvoz u NR Kinu raste. On je 2012. godine iznosio šest miliona dolara, 2013. devet miliona, 2014. 14 miliona, a lane 1,3 milijarde dolara”.

Kina je u poslednjih 10 godina drugi najveći investitor u Srbiju. Kineske kompanije su investirale 4,2 milijarde evra u privredu naše zemlje. Zajednički se grade auto-putevi, kao i brza pruga Beograd – Budimpešta.

Srbija ima “čelične” prijateljske odnose sa NR Kinom, dok EU svojim tvrdim stavovima često šalje politički jake poruke kritikujući kinesko rukovodstvo i odnos prema ljudskim pravima. Ne treba zaboraviti da je tokom pandemije upravo NR Kina bila prva zemlja koja je pomogla Srbiji, u početku donirajući vakcine i testove, i uz čiju pomoć je sagrađen institut Vatreno oko.

Pored novih puteva, brze železnice, čeličnog prijateljstva, rasta privredne saradnje, šta su još prednosti Srbije u odnosu na druge države regiona?

Srbija je zemlja koja je spremno ušla u četvrtu industrijsku revoluciju. Digitalizacija ide ubrzano, a širokopojasni internet će biti pristupačan svima, čak i u najzabačenijim delovima države. Ulaganje u obrazovanje iz oblasti IT je značajno i veliki broj mladih opredeljuje se za ove studije – znači, obrazovana radna snaga postoji i sposobna je da odgovori na najzahtevnije zahteve e-tržišta.

Najveća svetska kompanija za online osiguranje Žong An (ZhongAn), deo Alibaba grupe, otvorila je kancelariju u Srbiji pre šest meseci, sa ciljem da pokrije svoje delovanje u celoj Evropi, prenela je televizija Blumberg Adria. Pre tri godine u Srbiji je otvoren i Huavej Centar za inovacije i digitalni razvoj, čiji zadatak je i da pomogne digitalnoj transformaciji naše ekonomije kako bi se lakše povezala sa vodećim svetskim kompanijama.

Dakle, postoji zaista puno dobrih razloga, od tehničke i kadrovske opremljenosti, geopolitičke pozicije, i odlične saradnje i komunikacije između dva lidera, Vučića i Si Đinpinga, da kineska kompanija Alibababa otvori regionalni logistički centar u Srbiji.

Otvaranjem logističkog centra u Srbiji, stručnjaci kažu da bi se distribucija paketa obavljala brže, jer bi se dostava za evropske države skratila za 45 dana.

Ostaje nam da u narednim danima vidimo da li sve ove prednosti imaju uticaj na dolazak Kineskog giganta Alibabe u Srbiju.

Ministar Vučevića sastao se sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Preuzmite android aplikaciju.