Početna > Život i stil
Život i stil

Ova mesta su prljavija i od kuhinjskog poda

Ako bi vam neko postavio pitanje „Da li biste ikada pripremili večeru u kuhinji?“, odgovor bi, naravno, bio ne. Niko ne želi da mu se servira hrana na posuđu koje je puno prljavštine i prašine, pa očistite posuđe pre upotrebe. Ali da li ste se ikada zapitali o stanju vaših radnih površina?
Foto: Pixabay/shadowfirearts

Vaša kuhinja sigurno izgleda mnogo čistije od poda. Međutim,  vaše radne površine verovatno nisu tako sjajne kao što mislite. Naime, kuhinje su uglavnom jedna od najprljavijih prostorija u kući i često su prljavije od kupatila. Bakterije kao što su E. Koli, Salmonela i mnoge druge se redovno nalaze u kuhinji i mogu da prežive na radnim površinama danima, nedeljama ili čak duže.

Čak i ako redovno čistite ove površine, bakterije mogu preživeti jer je ključ zapravo korišćenje pravih proizvoda.

Ono što je donela pandemija koronavirusa je, između ostalog, redovna upotreba dezinfekcionih sredstava za ruke i površine koje redovno dodirujete.

To je dezinfekciono sredstvo koje aktivno deluje na mikroorganizme, ali treba da proverite deklaraciju da je proizvod testiran i da je efikasan u suzbijanju širokog spektra bakterija i virusa.

Da biste stekli naviku redovnog čišćenja, savetujemo da dezinfekcija postane deo vaše jutarnje rutine.

Na primer, dok čekate da se kafa skuva ujutru, ona briše površine koje su osetljive na dodir. Pored toga, obavezno očistite i ova tri mesta. 

Sudoper

Iako se koristi za pranje sudova, ljudi često zaborave da operu i sam sudoper. Iako posuđe izlazi čisto iz sudopere, u njemu ostaju klice i prljavština, pa ga je potrebno dezinfikovati svaki put nakon pripreme potencijalno kontaminiranih izvora hrane, a najmanje jednom nedeljno.

Kuhinjska pomagala i aparati

Daske za sečenje (posebno posle sirovog mesa), sečiva blendera, rebra i perive delove kuhinjskih aparata najbolje je staviti u mašinu za pranje sudova, a četke, sunđere, krpe posle upotrebe oprati vrelom vodom. Ako nemate mašinu za pranje veša, operite pod toplom vodom i po mogućnosti dezinfikujte odgovarajućim sredstvima.

Velike površine i aparati

I najpažljiviji kuvari će ponekad dasku na kojoj seku meso ubaciti u lavabo i tim rukama dodirnuti frižider da bi nešto izvadili. Ovo je sve normalno, ali imajte na umu da posle svake pripreme treba da prebrišete i velike površine, kao što su frižideri, rerne i ručke ormarića, mikrotalasne pećnice i ostalo, pored radnih površina i sudopera.

Nemojte da bacate vodu od krompira, iskoristite je da poboljšate ukus jelima

Preuzmite android aplikaciju.