Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које изазивају пробавне сметње

Проблеми са варењем као што су рефлукс киселине, гасови, проблеми са стомаком и надимање утичу на многе од нас, а неке намирнице могу бити покретачи ових поремећаја варења.
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Међутим, нека храна може сметати једној особи, док иста храна другој особи не представља никакав проблем. Слушање сопственог тела може вам помоћи да идентификујете храну која вам смета. Ако после сваког оброка који садржи пасуљ или купус имате лоше варење, постоје кораци које можете предузети да бисте уживали у њима без непријатности. С друге стране, намирнице попут цитруса и пеперминта такође могу изазвати проблеме са варењем, али их треба избегавати.

Шећерни алкохоли

Слаткиши, жваке и друга храна која садржи шећерне алкохоле уместо шећера може код неких људи изазвати гасове и желудачне тегобе. Прочитајте листу састојака и пазите на заслађиваче који се завршавају на „-ол“ као што су сорбитол, манитол, ксилитол, еритритол и малтитол. Ако вам сметају шећерни алкохоли, покушајте да их потпуно елиминишете и бирајте слаткише, жваке и другу храну која их не садржи. Уз то, имајте на уму да неки стручњаци саветују да додани шећер у прехрамбеним производима не би требало да прелази 10% укупних калорија.

Цитрус

Једење киселог воћа као што су поморанџе, грејпфрут, лимун и лимете може изазвати горушицу код неких људи. То је зато што цитруси опуштају сфинктер једњака, што може узроковати да киселина уђе у једњак и изазове жгаравицу. Киселина у овој храни такође може да успори пражњење желуца, што може да изазове враћање желудачне киселине у једњак и, опет, жгаравицу. Цитруси су пуни здравих хранљивих материја, али ако изазивају рефлукс киселине, избегавајте их и уместо њих изаберите друго воће за слатку ужину.

Пржена храна

Пржена храна је изузетно богата мастима и може изазвати бол у стомаку и дијареју. Поред тога, студије сугеришу да је пржена храна такође повезана са рефлуксом киселине. Уместо дубоког пржења, одлучите се за пржење са ниским садржајем масти или друге методе кувања са ниским садржајем масти као што су печење у рерни или сотирање.

Пеперминт

Познато је да пеперминт код неких људи изазива жгаравицу и лоше варење. Она, као и агруми, може да опусти сфинктер између желуца и једњака, а опуштање тог сфинктера може да изазове враћање киселине из желуца у једњак, што доводи до жгаравице и лошег варења. Ако вам мента смета, избегавајте је и бирајте друге биљке или друге врсте чаја.

Пасуљ

Пасуљ садржи олигосахариде, несварљива влакна која ферментирају и могу изазвати гасове, нелагодност у стомаку и надимање. Олигосахариди су заправо добри за варење, јер се не варе у желуцу и горњем делу црева, већ у дебелом цреву где их ферментишу добре бактерије. Током овог процеса настају гасови. Дакле, иако је генерално здрав, пасуљ може изазвати лоше варење. Потопите сушени пасуљ у воду најмање 4 сата пре припреме да бисте смањили појаву гасова. Ту воду излијте пре кувања. Истраживања такође показују да ако нисте навикли да једете пасуљ и он вам прави проблеме, редовно конзумирање пола шоље пасуља током најмање 8 недеља може да смањи непријатне симптоме.

Кукурузни сируп

Високо фруктозни кукурузни сируп је заслађивач који се користи за прављење слаткиша и слатких пецива, а код неких људи може изазвати гасове, дијареју, надимање и грчеве. Када купујете такве производе, покушајте да прочитате етикету о нутритивним вредностима и бирајте слаткише, пецива и другу храну која не садржи овај заслађивач.

Клице купуса

Поврће из породице крсташа укључује купус, броколи, кељ и блитву. Садрже исте шећере као пасуљ, олигосахариде, што може довести до гасова, нелагодности у стомаку и надимања. Купус је такође веома богат влакнима, што неким људима такође може отежати варење. Ако вам ово поврће смета, загрејте га пре конзумирања. Ово олакшава стомак и смањује гастроинтестиналне симптоме.

Чоколада

Чоколада је још једна храна која може изазвати опуштање сфинктера једњака. Попут пеперминта и цитруса, може довести до жгаравице и лошег варења. Људи могу бити осетљиви само на неке од намирница које имају овај ефекат, тако да је то веома индивидуално. Ако вам чоколада изазива лоше варење или жгаравицу, покушајте да смањите потрошњу. Не морате га се нужно одрећи заувек, али можда бисте желели да га привремено избегнете.

Зачињена храна

Неки људи су осетљиви на зачињену храну јер може изазвати жгаравицу и рефлукс киселине. Зачињена храна такође може да опусти сфинктер између желуца и једњака, што омогућава храни (и киселини) из желуца да се врати у једњак, подстичући жгаравицу и рефлукс киселине. Ако сте осетљиви на зачињену храну, покушајте да смањите количину љутих зачина или их потпуно избегавајте и бирајте блажу храну.

Lekari upozoravaju: Jedna grupa ljudi trebalo bi da izbegava lubenicu

Преузмите андроид апликацију.