Početna > Život i stil
Život i stil

Saveti koji će vam pomoći da se manje znojite

Osobe sklone prekomernom znojenju koje nemaju neki poseban zdravstveni uzrok za to, izuzetno teško podnose visoke letnje temperature, a stručnjaci imaju nekoliko saveta koji će im pomoći da smanje pojačan rad znojnih žlezda bez upotrebe antiperspirana.
Foto: Pexels-ron-lach

Jedan od načina je, kažu nemački farmaceuti, da se konzumira manje crvenog mesa tokom vrelih letnjih dana.

Upozoravaju da neke veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki, takođe mogu uticati na pojačano lučenje znoja iz znojnih žlezda, jer, kao i crveno meso, sadrže hemijska jedinjenja poznata kao purini.

Purini su aromatične organske komponente prisutne u skoro svakoj hrani.

One se stalno proizvode u telu i važan su sastojak ćelija, ali neke namirnice su posebno bogate purinima: školjke i rakovi, kupus, spanać i špargle.

Postoji još jedan način koji doprinosi smanjenju znojenja – uzdržavanje ili konzumiranje što manje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.

Znojenje je prirodna reakcija tela na telesnu toplotu i deluje kao sistem za hlađenje. Sam znoj nema miris. Nastaje kao reakcija na bakterije koje naseljavaju kožu.

Što je viši nivo lične higijene, biće manje bakterija, a nestaće i mirisi. Mesta sa kojih znoj ne uspeva brzo da ispari obezbeđuju toplo i vlažno okruženje, što favorizuje bakterije koje se hrane hemikalijama iz znoja.

Brijanje pazuha omogućiće da znoj brže ispari, a svakodnevno tuširanje će smanjiti razmnožavanje bakterija na koži.

Dezodoransi maskiraju telesni miris, ali ne smanjuju znojenje ili rast bakterija. Lokalna primena alkohola visoke otpornosti sprečiće rast bakterija, ali može biti veoma iritantna za kožu.

Nemački farmaceuti podsećaju da nekima pomaže puder za telo koji upija višak vlage i preporučuju njegovu upotrebu na delovima tela koji se malo manje znoje.

Da li znate šta znače trougao, krug i kvadrat na etiketi Zarine garderobe?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake