Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Летњи фаворити: Топ 7 хранљивих намирница за топле дане

Током врелих летњих дана, важна је хитратација и конзумација намирница које ће нам пружити потребну хранљивост и хидратацију, као и помоћи у одржавању освежавајућег осећаја.
Фото: Freepik

Ево топ 7 намирница које су најхранљивије и најпрепоручљивије током летњих месеци и зашто:

Лубеница

Лубеница је идеална летња намирница јер је веома освежавајућа и богата водом. Садржи и електролите, као што су калијум и магнезијум, који помажу у одржавању хидратације. Такође је извор витамина Ц и ликопена, антиоксиданта који штити од оштећења слободних радикала.

Краставац

Краставци су већином вода (преко 95%), што их чини изврсним извором хидратације током летњих дана. Такође су нискокалорични и богати влакнима, што је добро за варење. Краставци такође садрже витамин К, витамин Ц и минерал силицијум, који је користан за здравље коже.

Јагоде

Јагоде су не само укусне, већ и веома хранљиве. Садрже велику количину витамина Ц и антиоксиданата који помажу у јачању имуног система. Такође су богате влакнима и имају ниску енергетску вредност, што их чини савршеним избором за одржавање витке линије током лета.

Авокадо

Авокадо је воће које је богато здравим мастима и влакнима. Садржи мононезасићене масти које помажу у одржавању здравља срца. Такође је богат калијумом, магнезијумом и витамином К. Авокадо је сјајан избор за припрему освежавајућих салата и смутија.

Риба

Риба, као што су лосос, скуша или сардине је одличан извор омега-3 масних киселина, које су корисне за здравље срца и мозга. Риба такође пружа висококвалитетне протеине ​​и есенцијалне минерале попут селена и јода. Грилована или печена риба је савршен избор за летње оброке.

Зелена лисната поврћа

Спанаћ, кељ, блитва и рукола су изузетно хранљиви избори током лета. Они су богати влакнима, витаминима А, Ц и К, гвожђем и калцијумом. Зелена лисната поврћа такође имају висок садржај воде, што помаже у хидратацији организма.

Кокосова вода

Кокосова вода је природни извор хидратације јер садржи електролите попут калијума, натријума и магнезијума. Осим тога, кокосова вода је нискокалорична и нискомасна. Идеална је за пиће током врелих летњих дана како би се надокнадио губитак течности и електролита.

Није згорег напоменути да је разноврсност у исхрани кључна за добијање свих неопходних хранљивих материја. Покушајте да укључите ове намирнице у свој летњи јеловник како бисте се осигурали да добијате потребне хранљиве састојке и остајете хидрирани током топлих дана.

7 saveta za brigu o kućnim ljubimcima tokom leta

Преузмите андроид апликацију.