Početna > Život i stil
Život i stil

Vitaminski start za energičan dan

Ovakav početak dana obećava dobro raspoloženje i veliku energičnost.
Foto: Pexels/Alexander Mils

Šaren je meni u svetu zdrave ishrane i fit života.

Međutim, kako nam je internet sve češće glavni savetnik koji nam na uho recituje milion recepata i stilova vođenja dijete, često sve to napravi veliku pometnju u našim planovima.

Iskustva drugih kao i lična dovode nas do zaključka oko kog ćete se sigurno složiti – doručak je glavni i najbitniji obrok u toku dana.

Pored tempiranja idealnog vremena za jelo, bitno je razmisliti šta je najbolje da se nađe na trpezi nakon što smo ustali iz kreveta.

Hajde da te mini-stresove oko razmišjanja o jutarnjoj trpezi zamenimo jednim dobrim, svežim i brzim smutijem.

Smuti za doručak

Kada su obroci ukusni poput ovog, zdrava ishrana je pravo uživanje, a ne moranje.

Smuti je zapravo veoma zdrav izbor doručka, kod kog se sve svodi na izboru voćkica i povrća, kao i normalne količine porcija.

Kada tragate za idealnom kombinacijom sastojaka za ovaj obrok, pokušajte naći neki koji sadrži manje šećera od proteina, vlakana i zdravih masti kako biste duže ostali siti.

Šta staviti u jutarnji smuti?
Ovo su neki od idealnih sastojaka:

Zdrave masti: Vaš omiljeni puter od orašastih plodova, kokosovo mleko ili čia semenke. Ovo čini smuti većim zadovoljstvom i održava vas sitim između obroka. Imajte na umu porcije, dovoljno je staviti jednu kašičicu.

Proteini i vlakna: Grčki jogurt ili vaš omiljeni proteinski prah su laki načini za pravljenje proteinskih smutija za doručak. Kašika ovsene kaše dodaje vlakna, zato obratite pažnju na nju.

Voće: Voćni smutiji za doručak su uvek omiljeni izbor svima! Šroka je paleta ukusa: banane čine smutije prirodno slatkim, mango i ananas mogu sakriti ukus zelenila, a voće poput jabuke ili lubenice takođe može biti ukusno. Poigrajte se kombinacijama!

Povrće: Spanać, kelj, avokado, šargarepa, pa čak i cvekla mogu se dodati u smutije.

Tečnost: Možete koristiti i sok (obavezno to radite u umerenim količinama, jer sok ima mnogo šećera, ali malo vlakana), razne vrste mleka, kokosovu vodu ili čak običnu vodu. Naravno, neutralniji jogurt ili nezaslađena mleka su takođe dobrodošla.

Ovaj napitak/obrok je odličan za mršavljenje, kada se u njega ubace sastojci sa manje šećera. Ali, svakako je i više nego poželjan da se konzumira ujutru, zbog enerije koje vam pruža, vitamina, a i dobar je pokretač metabolizma.

Budite siti u svom fitnes stilu!

Koja konzervirana hrana je najgora za naše zdravlje?

Preuzmite android aplikaciju.