Početna > Svet
Svet

Si Đinping istakao veliki značaj odnosa Kine i Novog Zelanda

Predsednik Kine Si Đinping naglasio je danas, tokom posete Pekingu premijera Novog Zelanda Krisa Hipkinsa, „veliki značaj“ odnosa Kine i Novog Zelanda u jeku rastućih globalnih tenzija.
Foto: Tanjug/Yue Yuewei/Xinhua via AP

Kineski lider je rekao premijeru Hipkinsu da je njegov dolazak u Peking značajna poseta „prijatelja i partnera“, s ciljem unapređenja trgovinskih odnosa, prenosi londonski Gardijan.

„Vaša poseta je veoma značajna. Međunarodna zajednica, posebno zemlje u našem regionu, veoma pomno prate vašu posetu. Nakon što ste preuzeli dužnost premijera, više puta ste izjavili da cenite odnose Kine i Novog Zelanda i da ćete nastaviti da jačate saradnju sa Kinom“, rekao je Si obraćajući se Hipkinsu.

Hipkins je u pisanoj izjavi nakon sastanka poručio da su „odnosi Novog Zelanda sa Kinom među najznačajnijim i najširim“.

Govoreći nakon susreta sa Hipkinsom u kineskoj prestonici, predsednik Si je rekao novinarima preko prevodioca da lično „pridaje veliki značaj odnosima Kine sa Novim Zelandom“, kao i da „Kina uvek gleda na Novi Zeland kao na prijatelja i partnera“.

Milatović u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji u prvoj polovini jula

Preuzmite android aplikaciju.