Početna > Život i stil
Život i stil

Moć muzike: Pozitivan uticaj na našu psihu

Muzika je svuda oko nas. Njena osnovna funkcija je da nas zabavi, ali neka istraživanja sugerišu da ona može da poboljša kako fizičko, tako i psihičko zdravlje.
Foto: Pixabay

Pored toga što predstavlja izvor zadovoljstva, ima brojnih drugih psiholoških prednosti. Ona opušta um, daje nam energiju, pa čak može i da pomogne ljudima da upravljaju bolom.

Uticaj muzike na naše misli, osećanja i ponašanja vam verovatno nije nepoznat, jer smo svi to nekad iskusli. Ako ste ikada osetili uzbuđenje kad čujete na koncertu omiljenu pesmu, ili ste se rasplakali uz emotivnu baladu, onda vam je jasno o čemu govorimo.

Uticaj muzike na psihu je veoma širok. U nastavku vam navodimo na koje sve načine muzika utiče na naše mentalno zdravlje.

Terapija muzikom (muzikoterapija): U pitanju je psihoterapijska tehnika, skup metoda u kojima muzika ili zvuk služe kao pomoć pacijentima da se nose sa stresom za jačanje psihološkog blagostanja. Koristi se u preventivne, dijagnostičke i terapijske svrhe, kao i za stimulaciju psihofizičkog zdravlja.

Emocionalni uticaj: Muzika može izazvati snažne emocionalne reakcije. Može nas usrećiti, razveseliti ili opustiti, ali isto tako može izazvati tugu, melanholiju ili uzbuđenje. Tonalitet, tempo, harmonija i tekst mogu igraju ključnu ulogu u tome kako se osećamo dok slušamo muziku.

Ublažavanje stresa: Muzika ima moć da smanji nivo stresa i anksioznosti. Slušanje omiljene pesme može delovati umirujuće na naš nervni sistem i pomoći nam da se opustimo. Opuštajuća muzika, poput klasične muzike ili zvukova prirode, često se koristi u terapiji za smanjenje stresa.

Poboljšanje raspoloženja: Uzbuđujuća i ritmična muzika može nas motivisati, podstaći na fizičku aktivnost i pomoći nam da se osećamo pozitivnije. Zbog toga se pesme koje su bržeg ritma slušaju prilikom vežbanja u teretani. Pesme koje su nam bliske i koje nam donose lepe uspomene mogu izazvati osećaj sreće i zadovoljstva.

Izražavanje identiteta: Muzika nam omogućava da izražavamo svoj identitet i povezujemo se sa određenim grupama ili zajednicama. Kroz izbor muzike koju slušamo, možemo pokazati našu pripadnost određenom žanru ili subkulturi. Muzika, takođe, može biti izvor inspiracije za umetnost, modu i druge oblike ličnog izražavanja.

Podsticanje kreativnosti i koncentracije: U mnogim slučajevima, pozadinska muzika može nam pomoći da se fokusiramo na zadatke, poput učenja ili rada, poboljšavajući našu produktivnost. Takođe, muzika može stimulisati našu maštu i podstaći kreativne procese.

Ono što je važno napomenuti jeste da je uticaj muzike na našu psihu individualan i varira od osobe do osobe. Ono što jednoj osobi donosi radost i opuštanje, drugoj može biti iritantno ili neprijatno. Važno je slušati muziku koja nama odgovara i prija i koja pozitivno utiče na nas.

Danas slavimo Svetski dan muzike

Preuzmite android aplikaciju.