Почетна > Свет
Свет

Париз: Макрон и Мелони превазишли недавни спор између Италије и Француске

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони и француски председник Емануел Макрон превазишли су спор између две земаље током састанка на којем су се, по свему судећи, сложили о свим темама, од војне подршке Украјини до потребе за успоравањем миграција преко Медитерана, јавља АП.
макрон
Фото: Танјуг/Ludovic Marin, Pool via AP

Посета италијанске премијерке Француској и срдачно руковање са Макроном уследили су неколико недеља након што је италијански министар спољних послова Антонио Тајани нагло отказао посету Паризу у знак протеста поводом критике француског министра унутрашњих послова о приступу Италије проблему миграције.

Прошлонедељни бродолом миграната у Медитерану надомак обала Грчке, један од насмртоноснијих до сада, подстакао је ЕУ на предузимање хитних напора на побољшању имиграционе политике и критеријума за одобравање азила у земљама 27-чланог блока, додаје АП.

После разговора са Мелони у Јелисејској палати, Макрон је похвалио „добар рад и координацију између две земље“ у изазовима које намеће проблем миграције, укључујући и „бољу сарадњу са земљама порекла и транзита“.

Мелони је описала Италију и Француску као „две међусобно повезане земље, две важне и кључне нације“.

Према њеним речима, Италија и Француска морају да воде дијалог јер имају много заједничких интереса.

Francuska šalje u pomoć brod s podmornicom

Преузмите андроид апликацију.