Почетна > Бизнис
Бизнис

Привлачење радника – највећи изазов прерађивачке индустрије

У првом кварталу ове године у Србији је било 2.835.900 запослених, што је за 31.600 радника више у односу на исти период прошле године, показују статистички подаци анкете о радној снази.
Фото: Screenshot/Haitiangermany.com

Пораст броја запослених најприметнији је у прерађивачкој индустрији, док је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства број запослених пао. Међутим, иако у прерађивачкој индустрији званично расте број оних који добијају посао. Претходне две године највећи изазови за компаније ван ИТ индустрије били привлачење кандидата и задржавање запослених на радном месту.

Управо у производњи највећи проблем био је како привући раднике, што је потврдило чак 73 одсто испитаника.

Да радници у области прерађивачке индустрије у Србији релативно лако долазе до посла потврђује и Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС). Ипак признаје да се због услова рада и тежине посла на радном месту не задржавају превише дуго.

– То је пракса данас, а још израженија је таква ситуација у трговини. Јер су услови рада тешки, а зараде мале, па радник остане на том послу само колико мора. Неко време ту зарађује плату, а за то исто време тражи други посао. Тако је и у производњи – објашњава Савићева. Додаје да статистика бележи само да је повећан број запослених. Не наводи да је флуктуација радне снаге у тим областима заправо огромна.

Истраживање је показало и да висока стопа одлазака запослених из компаније може имати бројне негативне ефекте на пословање. Укључујући веће трошкове запошљавања, смањену продуктивност, смањену мотивацију радника, лошији квалитет производа и услуга, као и мању укупну репутацију компаније. Када је реч о задржавању запослених, постоје разни бенефити за фирме. Као што су мањи трошкови запошљавања, повећана продуктивност, квалитетније радно окружење, лакше задржавање знања и вештина, као и боља укупна репутација компаније.

Imamo li u Srbiji prave rasprodaje?

 

Преузмите андроид апликацију.