Početna > Srbija
Srbija

Izrada Predloga strategije za unapređenje položaja starijih jedan od prioriteta

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas da je Radna grupa za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine održala prvi sastanak i dodala da je izrada ovog strateškog dokumenta jedan od prioriteta rada resornog ministarstva.
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Kisić je istakla da stariji od 65 godina još mogu da doprinesu društvu i da su njihovo iskustvo i znanje od velikog značaja, te da se strateškim dokumentom u afirmativnom smislu posvećuje pažnja konceptu starenja.

Kisić je ukazala da je cilj osnaživanje starijih, poboljšanje njihovog položaja i kvaliteta života, saopšteno je iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Resorno ministarstvo je iniciralo izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starih imajući u vidu potrebe ove veoma osetljive i specifične kategorije stanovništva.

Novi strateški okvir biće usmeren ka stvaranju zakonodavnih i ostalih preduslova da se starija lica bez obzira na godine ostvare u svim oblastima društvenog života.

Radna grupa će, uz administrativno-tehničku podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, izraditi radnu verziju Predloga strategije, koja će biti predmet javne rasprave, a tokom koje će svi zainteresovani moći da podnesu svoja mišljenja, predloge i sugestije.

Sastanku su, pored predstavnika Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, prisustvovali članovi Radne grupe iz ministarstava pravde, unutrašnjih poslova, zdravlja, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i za brigu o selu, kao i predstavnici Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, eksperti iz Instituta za mentalno zdravlje, Instituta društvenih nauka i Stalne konferencije gradova i opština.

Brnabić:Neću predložiti smenu Gašića, može da se ide na izbore

Preuzmite android aplikaciju.