Према истраживању спроведеном на Универзитетима Pen Stejt, Loma Linda, Tafts, UCLA и Vejk Forest у Америци, учесници који су јели један авокадо дневно током шест месеци приметили су смањење нивоа лошег холестерола.
Ово истраживање је покушало да утврди да ли конзумација авокада може помоћи у смањењу телесне тежине, индекса телесне масе (БМИ) и обима струка.
Од 1.000 учесника са прекомерном тежином и оних гојазних, половина је добила један авокадо дневно, док је друга половина охрабрена да настави са нормалном исхраном.
Иако испитивање није открило да редовна конзумација авокада има утицај на абдоминалну масноћу, масноћу јетре и обим струка, уочене су разлике у нижим нивоима ЛДЛ холестерола.
Предности за здравље срца
Познато је да тело производи две врсте холестерола – липопротеин високе густине (ХДЛ) и липопротеин ниске густине (ЛДЛ). ХДЛ је познат као „добар“ холестерол и може вам помоћи да се решите „лошег“ ЛДЛ холестерола у крви, који се може накупити у вашим артеријама.
Према Америчком удружењу за срце, исхрана богата засићеним и транс мастима може повећати ЛДЛ холестерол, што повећава ризик од развоја кардиоваскуларних болести.
Међутим, иако је авокадо познат по томе што има већи садржај масти – 29 грама масти у једном воћу – популаран је као богат извор мононезасићених масти.
Мононезасићене масти помажу у смањењу нивоа ЛДЛ холестерола, што заузврат смањује ризик од кардиоваскуларних болести.
Друго истраживање објављено у Journal of the American Heart Association открило је да је већи унос авокада повезан са мањим ризиком од кардиоваскуларних и коронарних болести срца – посебно када се замени другим намирницама које садрже масти.
Калорије које не гоје
Иако испитивање није резултирало разликом у масном ткиву стомака и обиму струка, дневна конзумација авокада такође није довела до додатног повећања телесне тежине – упркос томе што је авокадо густ калоријама.
– То је позитивна ствар јер конзумирање додатних калорија из авокада не утиче на телесну тежину или масноће у стомаку, а благо снижава укупан и ЛДЛ холестерол – рекла је Џоан Сабате, професорка у Школи јавног здравља Универзитета Лома Линда.
Иако један авокадо има 322 калорије, он је такође богат влакнима, са 13 грама у само једном авокаду.
Авокадо садржи растворљива влакна, врсту влакана за коју се зна да апсорбује холестерол у крвотоку и избацује га.
– Конзумирање најмање 30 грама влакана дневно такође може помоћи у контроли тежине, смањењу крвног притиска и побољшању нивоа инсулина у вашем телу. Истраживачи су такође закључили да се за оне који су јели један авокадо дневно квалитет исхране значајно побољшан – рекла је Кристина Петерсен, доцент нутриционистичких наука.
Она је додала да је то веома важно јер се зна да је квалитетнија исхрана повезана са мањим ризиком од неколико болести, укључујући болести срца, дијабетес типа 2 и неке врсте карцином.
Преузмите андроид апликацију.