Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ако сте пушач или бивши пушач: Овај напитак ће вам очистити плућа од токсина из цигарета

Неки састојци подстичу излучивање токсина из организма.
Фото: Pixabay/Stevepb

Ако сте пушач или бивши пушач, ваша плућа су врло вероватно крцата токсинима из цигарета. Да бисте их прочистили, користиће вам напитак лековитих својстава направљен од три биљна снагатора – ђумбира, лука и куркуме.

Зашто баш ове три намирнице?

Ево одговора:

Ђумбир

Овај древни зачин од давнина се користи због својих исцељујућих својстава. Између осталог, помаже у елиминисају сувишне слузи у плућима.

Фото: Pixabay/jmexclusives
Црни лук

Црни лук, као и бели лук, има антиканцерогена својства, а одличан је саборац и код бројних малигних стања. Посебно је ефикасан у спречавању разних болести дисајног система.

Фото: Pixabay/jmexclusives
Куркума

Куркума или индијски шафран крцат је витаминима и минералима, а садржи и суперздраве омега-3 масне киселине. Има антивирусна, антибактеријска и антиканцерогена својства, па свакако обогатите свакодневну исхрану овим зачином. За почетак додајте га напитку који чисти плућа, за који управо стиже рецепт.

Рецепт

Потребно вам је:

400 г црног лука
1 л воде
400 г шећера (ако желите здравију варијанту користите мед или јаворов сируп)
2 кашике куркуме
корен ђумбира величине палца

Припрема:

Води додајте шећер, ставите на ватру и пустите да прокључа.

Главице лука нарежите на четвртине, раскомадајте корен ђумбира и додајте у зашећерену воду. Кад мешавина поновно прокључа, додајте куркуму и смањите ватру на лагану температуру.

Мешавина нека се кува све док се количина воде не смањи за пола. Затим је процедите и улијте у теглу. Када се потпуно охлади, ставите је у фрижидер и онде држите све време.

Како се користи
Узмите две кашике еликсира ујутро на таште и увече два сата после оброка.

Преузмите андроид апликацију.