Трешње су стигле на пијаце, али морате бити обазриви када их конзумирате…
Трешње су толико корисне да практично нема директних контраиндикација. Али то није разлог да се преједате од јутра до вечери.
Прво, ако једете трешње за доручак на празан стомак, можете зарадити надимање. Други нежељени ефекат је могућа дијареја.
Друго, они који имају склоност ка дијабетесу и повишеном шећеру у крви треба да буду опрезни са трешњама. У овом случају, трешње се могу јести не више од 100 грама дневно.
Треће, трешње су контраиндиковане за опструкцију црева, каже ендокринолог Елена Сјуракшина. Да би било што мање „нуспојава“ од трешања, чак и здрава особа треба да се ограничи на порцију бобица од 300-400 грама дневно и да их једе полако, једну по једну. Трешње је најбоље јести као десерт, 30-40 минута након јела.
Користи од конзумирања трешања:
-Корисне су за варење због велике количине влакана;
-Помаже код пептичног чира на желуцу и дванаестопалачном цреву;
-Садржи пуно калијума, па је користан за кардиоваскуларне болести и хипертензију; помаже у нормализацији нивоа холестерола;
-Помаже да се ослободите едема;
-Смањује вероватноћу стварања крвних угрушака због кумарина и оксикумарина у саставу;
-Корисно за нервни систем – у трешњама има пуно витамина Б;
-Помаже да се ослободите несанице због садржаја меланина.
Преузмите андроид апликацију.