Оно што једемо може имати значајан утицај на оно што видимо. Према процени експерата са Harvard Medical School,, одређени витамини и минерали у храни могу имати улогу у превенцији два најчешћа проблема са видом – катаракте или очне мрене и макуларне дегенерације, стања које узрокује слепило.
Бол у очима, свраб, суве очи, неподношење сочива, запаљење и отицање ока и околних ткива, закрвављен изглед очију, двострука слика (диплопија), оштећен вид су симптоми који не указују само на тегобе ока, већ могу указивати и на многе друге здравствене проблеме у организму.
Аутоимуне болести очију се често доводе у везу са болестима штитне жлезде.
Штитна жлезда је мала жлезда у облику лептира која се налази ниско на предњем делу врата и одговорна је за регулисање метаболизма у телу. Штитна жлезда производи хормоне Т3 тријодтиронин и Т4 тироксин.
Јод је основни градивни елемент хормона штитне жлезде и утиче на већину метаболичких процеса у организму. Неопходан је за нормалан раст и развој свих ћелија и ткива.
Када нема довољно јода на располагању,не производи се довољно хормона штитне жезде и читав организам не функционише. Људско тело не може складиштити јод, па је стога неопходно да се свакодневно уноси.
Најбољи извори јода су алге и морска риба.
Преузмите андроид апликацију.