Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Od srede opadanje vodostaja Dunava, Novi Sad ipak spreman za odbranu od poplava

Ovogodišnji maj mesec uz sunčane dane doneo je i one kišne. Republički hidrometeorološki zavod Srbije najavio je da će se danas i sutra na Dunavu kod Novog Sada vodostaj kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.
Foto: Gradske info

Već u sredu očekivano je da vodostaj na teritoriji Novog Sada bude ispod granice redovne odbrane od poplava. Redovna odbrana je 450 centimetara, a u sredu se očekuje vodostaj od 442 centimetra, dok je danas 469, a sutra 456 centimetara.

U slučaju da u junu ponovo bude porasta nivoa Dunava, koracima u borbi protiv izlivanja reke rukovodi Gradski štab za vanredne situacije.

Juče je započeto punjenje džakova peskom, koji su spremni za odbranu od potencijalnog porasta vodostaja iznad nasipa i već uspostavljene redovne odbrane. U tom podvigu učestvovali su JKP „Put“, JKP „Gradsko zelenilo“ i JKP „Čistoća“.
Foto: PrtSc/Instagram/JKP Put Novi Sad

Takođe, iz JKP „Čistoća“ rekli su nam da su radnici angažovani u čišćenju slivnika i slivničkih rešetki koje se svakodnevno peru, kako bi se sprečilo njihovo zapušavanje.

Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija ove, ali i drugih gradskih službi, u slučaju porasta vodostaja biće usmerena tamo gde je to potrebno za borbu protiv izlivanja Dunava.

Vertikalna bašta u Novom Sadu već 5 godina – kako manje zelene oaze mogu doprineti održivom razvoju grada?

Preuzmite android aplikaciju.