Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које су богате добрим мастима

Kада смо на дијети, обично покушавамо да избегнемо масти, а то није добро.
Фото: Pixabay/idornbrach

За масти се везују разни витамини и минерали, који се у недостатку масти не апсорбују већ једноставно пролазе кроз наше тело. Међутим, важно је знати препознати здраве масти јер оне могу учинити много доброг за наше здравље.

Нездраве масти повећавају ниво лошег холестерола и ризик од кардиоваскуларниһ болести, док здраве масти чине управо супротно.

Они фаворизују здравље циркулаторног система и опште здравље. Уведите их у своју свакодневну исхрану и учините нешто добро за своје здравље!

Храна која садржи здраве масти

Риба

Природно масне рибе као што су лосос, скуша, харинга, пастрмка, сардине и туњевина пуне су омега-3 масних киселина. Садрже добре масти које помажу у одржавању здравља срца и мозга. Рибу се препоручује јести 2 пута недељно. Препоручена количина по порцији је величина шпила карата. Припремите рибу у рерни, кувану на пари или на роштиљу.

Авокадо

Авокадо можете јести на различите начине. Послужите га у салати, у сендвичу или направите гвакамоле. Добар је за срце и због својиһ здравих масти може ублажити симптоме остеоартритиса. У комбинацији са другом храном, помаже телу да апсорбује друге хранљиве материје. Пола авокада средње величине има 115 до 160 калорија.

Семе

Семе бундеве, сунцокрета, сусама и лана садрже добре масти које могу да смање ниво лошег һолестерола. Лоше масти се углавном налазе у пуномасним млечним производима и производима животињског порекла. Пре куповине производа, обавезно обратите пажњу на састав.

Ораси

Иако су ораси као што су бадеми, лешници и ораси богати здравим мастима, то не значи да их можете јести неограничено. Једите до 14 половина ораха, 24 бадема, 35 кикирикија или 15 лешника дневно.

Маслиново уље

Маслиново уље можете користити за кување или припрему укусних салата. Без обзира што маслиново уље спада у здраву храну, треба пазити на количину јер је ипак уље.

Поврће

Тамнозелено поврће као што су спанаћ, кељ и прокулице богато је омега-3 масним киселинама. Пошто тело не може самостално да производи ову врсту масти, морамо је уносити храном. Препоручљиво је јести 2 до 3 шоље поврћа сваког дана.

Јаја

Јаја су богата протеинима, а једно велико јаје садржи мање од 5 грама масти, здраве масти. Такође можете пронаћи јаја која су додатно обогаћена омега-3 масним киселинама.

Пасуљ

Све врсте пасуља садрже омега-3 масне киселине, које су корисне за наше ментално и физичко здравље. Припремите пасуљ као гулаш, салату или лагани намаз.

5 čudnih znakova koji otkrivaju da konzumirate previše šećera

Преузмите андроид апликацију.