Početna > Novi Sad

Novi Sad Fudbal

Vojvodina će, ipak, u Evropu?

Fudbaleri Vojvodine poraženi su u četvrtak od ekipe Čukaričkog u polufinalu Kupa Srbije. U domaćem prvenstvu, nakon remija sa Partizanom, više ne mogu do top4. Ipak, Vojvodina će svejedno u kvalifikacije za Ligu konferencija.
Foto: FK Vojvodina

Počev od ove sezone, prva četiri mesta u Super ligi Srbije garantuju evropske mečeve za one koji se na njima nađu.

  • Prvo mesto vodi direktno u grupnu fazu lige šampiona
  • Drugo mesto vodi u plej-of za Ligu šampiona, a u slučaju poraza u grupnu fazu Lige Evrope
  • Treće mesto vodi u plej-of za Ligu Evrope, a u slučaju poraza u grupnu fazu Lige konferencija
  • Četvrto mesto vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija

Odmah je bilo poznato i da će osvajač Kupa Srbije otići u kvalifikacije za Ligu Evrope, ali samo u slučaju da ta ekipa već nema bolju početnu poziciju zbog dobrog plasmana u ligi (top 3).

Pošto je sada poznato da finale Kupa Srbije igraju već krunisani šampion Crvena zvezda, i potencijalno drugoplasirani ili trećeplasirani Čukarički, peto mesto u ligi vodiće u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Naime, petoplasirana ekipa u Super ligi Srbije startovaće kvalifikacije za LK od drugog kola.

U slučaju da to bude Vojvodina, što je veoma izvesno, to znači da bi „Stara dama“ morala da savlada 3 protivnika na putu do grupne faze Lige konferencija.

Očekivano, Vojvodina neće biti povlašćeni tim u svim rundama kvalifikacija, pa je takođe očekivano da prodor do grupne faze Lige konferencija bude težak dosta zadatak.

Novosadskim ljubiteljima fudbala na kraju još jedne sezone ostaje gorak ukus, jer u prvoj sezoni kada je srpskom fudbalu garantovano tri mesta u evropskim takmičenja Vojvodina nije uspela da se izbori za jedno od njih.
Foto: FK Vojvodina

Ipak, od naredne sezone menjaju se formati UEFA takmičenja, pa će u Ligi šampiona učestvovati 36 ekipa, a u Ligi Evrope i Ligi konferencija po 32 tima.

Prema rečima predsednika kluba Dragoljuba Zbiljića sa početka sezone, Vojvodina je ove sezone gradila tim da bude konkurentna u narednoj sezoni, pa tako činjenica da su drugo i treće mesto izmakli za samo koji bolji rezultat može biti ohrabrujuća upravo za sezonu 2024/25 koja tek sledi.

Srbija, koja se trenutno nalazi na 11. mestu UEFA liste, mora se izboriti za ostanak u prvih 15 mesta, jer će to svake nove sezone donositi pet kvalifikacionih mesta za Evropu, ali samo dva garantovana u grupnim fazama.

FSS: Finale Kupa Srbije igraće se na stadionu „Rajko Mitić“

Preuzmite android aplikaciju.