Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Предавање у Поклон збирци Рајка Мамузића, 24. маја

У среду, 24. маја у 18 часова, у оквиру изложбе „Откривени свет илустрације Љубице цуце Сокић“, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића биће одржано предавање у атељеу Рака Кројача ауторке др Драгане Ковачић, музејског саветника и кустоса Збирке графике и цртежа страних уметника Народног музеја у Београду.
Фото: ГЛУ поклон збирка Рајка Мамузића

Тема излагања је рад Љубице Цуце Сокић у дечјим часописима „Полетарац“ и „Змај“. Часописи су издвојени у односу на целокупно стваралаштво Љубице Сокић у области илустрације због широког дејства које су, као средства масовне комуникације, имали у стварању визуелне културе генерација које су се образовале током шездесетих и седамдесетих година 20. века.

Такође, илустрације у дечјим часописима су представљале референтну тачку у којој су се манифестовала културна политика једне државе, која је тежила аутохтоности и оригиналности, подједнако избегавајући конзумеристичке, као и догматске иделошке принципе.

У тој атмосфери се, на страницама часописа појављује аутентичан ликовни језик Љубице Сокић који се за нашу историју уметности може сматрати једнако важним као што је и њено сликарство.

Prateći program izložbe „Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić“ u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

 

Преузмите андроид апликацију.