Почетна > Бизнис
Бизнис

Привреда послује стабилно, највећи изазови енергенти и трошкови инпута

Привредници у Србији остварили су у првом кварталу ове године стабилне пословне перформансе али спорију динамику раста у поређењу са истим периодом 2022. године, док као највећи изазови за компаније и даље остају снабдевање енергентима и поремећаји на тржишту сировина и репроматеријала, показала је најновија анкета Привредне коморе Србије „Пословна активност привредних субјеката у Србији“.
Фото: PrtSc/Facebook/Privredna komora Srbije

Рађено на узорку од скоро 1.800 компанија, ово истраживање ПКС показује да више од половине испитаника (53 одсто) очекује побољшање перформанси у другом кварталу ове године, 36 посто исти ниво промета, док 11 процената испитаних прогнозира смањење промета.

Скоро четвртина испитаника, 23 одсто, је остварила раст промета у односу на претходни квартал, док је више од трећине анкетираних одржало исти промет, што је око 35 процената.

Смањење промета у односу на четврти квартал 2022. године забележило је 41 одсто анкетираних.

Највећи оптимизам показују анкетирани из туризма јер 77 одсто испитаника очекује већи промет у другом кварталу 2023. године.

Значајнијем расту промета у истом периоду надају се и у секторима грађевинарства, металске и дрвне индустрије.

Са друге стране, забрињава податак да трошкови инпута настављају да расту – у односу на претходни квартал повећани су код 63 одсто испитаника.

Поред тога, 37 одсто анкетираних повећало је цене готових производа односно услуга, док је 56 процената анкетираних цене задржало непромењене у односу на претходни квартал.

Привредници показују значајни оптимизам за други квартал 2023. године у погледу кретања извоза (44 одсто очекује раст међукварталног извоза, док 47 одсто очекује исти ниво извоза).

За други квартал 2023. године, 90 процената анкетираних увозника очекује исти или повећан обим увоза у односу на претходни квартал.

Охрабрује и податак да 78 одсто анкетираних фирми располаже са довољно финансијских средстава за оптимално финансирање пословања.

Запосленост је релативно стабилна, а охрабрује што је учешће испитаника који у другом кварталу 2023. године очекују повећање запослених за 1,4 процентни поен више од истог показатеља 2022. године.

И у првом кварталу 2023. године запосленост је била стабилна имајући у виду да 85 одсто анкетираних није смањило број запослених, као и да 95 одсто испитаника не очекује смањење броја запослених у наредном кварталу.

Међутим, забрињавајуће је да више од половине укупно анкетираних (56 одсто) сматра да у Србији нема довољно адекватних кадрова.

Компаније које су учествовале у априлској анкети ПКС запошљавају скоро 245.000 радника, према финансијским извештајима у 2021. години оствариле су 24,3 милијарде евра пословног прихода, а према подацима Републичког завода за статистику, у првом кварталу ове године су достигле робни извоз у вредности од 2,2 милијарде евра, што је за 4 одсто више у односу на исти период 2022. године.

Око 17 одсто компанија из узорка имају страни оснивачки капитал, саопштила је ПКС.

Britanski telekomunikacioni operator ukida 55.000 radnih mesta do 2030. godine

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке