Početna > Srbija
Srbija

Samanta Pauer: Potrebna je politička hrabrost za trajna rešenja

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer izjavila je danas daSrbija ima podršku američke vlade na svom putu pridruživanja Evropskoj uniji, i dodala da nastavak tog puta zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ/ nr

„Iz svih razgovora koje sam imala, već je jasno koliko su Srbi posvećeni da izgrade prosperitetnu, mirnu i inkluzivnu Srbiju“, poručila je ona.

Kako je objasnila, „ranije danas sam imala priliku da imam opsežne sastanke sa predsednikom Vučićem, njegovim timom i premijerkom Brnabić“.

„Imali smo veoma detaljne i konkretne razgovore o tome kako naše dve zemlje mogu da prodube naš zajednički rad, pojačaju ekonomski rast, promovišući demokratiju i nastojeći da ojačaju regionalnu integraciju i regionalno partnerstvo“, rekla je Pauers.

Ona je istakla da je potrebna politička hrabrost za nalaženja trajnih rešenja koja su prihvatljiva za obe strane.

„Podrška SAD će biti snažna u nedeljama koje dolaze u narednim razgovorima između Srbije i Kosova“, poručila je Pauers.

Ona je objasnila da je pre više od 22 godine počelo partnerstvo između USAID-a i Srbije, koje je pokrenulo konkurentnost Srbije i olakšalo pokretanje biznisa u Srbiji.

Rekla je da je USAID do sada obučio 100.000 mladih preduzetnika i uspostavio tehnološke centre u našoj zemlji.

„Srbija ima visok izvoz tehnoloških rešenja. Neverovatno je videti koliko je Srbija postala integrisana u svetsku ekonomiju, i koliko će još napredovati u narednim decenijama. Mi želimo da mladi ljudi ostaju u Srbiji, i da svoju budućnost grade u svojoj zemlji“, rekla je Pauers.

Kako je objasnila, nastavak puta Srbije, kako je rekla i premijerki, i predsedniku, zavisi od jačanja demokratije, osnaživanja civilnog društva, nezavisnih medija i zastupanja ljudskih prava.

Ona je objasnila da se tokom dana susreće sa inspirativnom grupom mladih tehnoloških preduzetnika, i takođe, istakla je da će se tokom ove posete sastati sa mladim liderima iz regiona koji rade na pomirenju, kao i onima iz civilnog sektora.

„Predsedniku Vučiću sam rekla da je njegova posvećenost dijalogu sa Kosovom i normalizaciji odnosa veoma važna“, objasnila je ona.

Istakla je da je zahvalna nedavnim merama koje je Srbija preduzela kako bi podržala demokratsku budućnost Ukrajine.

„Nama su jako važni ti koraci, kao i humanitarna pomoć koju je Srbija poslala. Srbija je nekoliko puta glasala za podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine u Ujedinjenim nacijama. To pokazuje ne samo saosećanje, nego i liderstvo“, poručila je ona.

Kako je rekla, SAD i EU su posvećeni izgradnji „mostova“ sa građanima Srbije i Vladom Srbije, „kako bismo podstakli ekonomski razvoj i osnažali demokratiju u zemlji“.

Pauers je dodala da njena poseta dolazi u teškom trenutku za građane Srbije, u kom se svi oporavljaju od teškog događaja od prošle nedelje.

„Čim sam stigla, posetila sam školu Vladislav Ribnikar“, rekla je ona.

Direktorka USAID-a je u poseti Srbiji kako bi istakla kontinuiranu i dugogodišnju posvećenost SAD partnerstvu sa Srbijom.

Ona je ranije izjavila da je glavna poruka predsednika Džoa Bajdena da Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jer je ceo region od velikog značaja za SAD.

Predviđeno je da se tokom posete sastane sa zvaničnicima Srbije, predstavnicima civilnog društva, poslovnim i tehnološkim liderima, novinarima, mladim liderima i borcima za prava osoba sa invaliditetom, navode iz organizacije.

Brnabić i Pauer o budućoj saradnji

 

Preuzmite android aplikaciju.