Маслиново уље је једна од здравијих намирница коју можете користити свакодневно, али и поред ове чињенице, не треба га користити у свим начинима припреме јела.
Квалитетно маслиново уље је богато здравим мастима, антиоксидансима и витаминима, а због одређених начина припреме може изгубити одређена својства.
Осим тога, ово уље је све скупље на тржишту, па треба посветити додатну пажњу да се оно искористи на најбољи начин. Пржење хране на маслиновом уљу је начин припреме који треба избегавати.
Иако је одличан извор здравих масти за људски организам, постаје веома штетан када га користимо за пржење хране на високим температурама.
Због тога се најбоље користи у готовим јелима као што су салате.
Такође треба избегавати маслиново уље за маринирање меса и поврћа које ће се пећи на роштиљу.
Иако, као такав, није штетан, губи своја најбоља својства.
Месо и поврће за роштиљ није потребно маринирати у уљу. Довољно је само решетке намазати уљем, а за то препоручујемо маст која се налази на месу или једноставно сунцокретово уље.
Постоји још једна ситуација где треба избегавати употребу маслиновог уља, а то је свакако наношење овог уља на лице као козметичког производа.
Иако се препоручује да је добро као производ за косу, маслиново уље зачепљује поре на лицу и може учинити лице склоним акнама.
Преузмите андроид апликацију.