Почетна > Свет
Свет

Данска: Предложено издвајање додатних 5,65 милијарди долара за оружане снаге

Влада Данске предложила је данас издвајање додатних 38 милијарди данских круна (5,65 милијарди долара) у наредних 10 година за унапређење оружаних снага и за суочавање са заостатком у инвестицијама.
Фото: Танјуг/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Издвајање би дошло као додатак данској посвећености прошле године да трајно повећа потрошњу на одбрану и безбедност на два одсто бруто домаћег производа земље до краја 2030. године, што је кључни циљ земаља чланица НАТО, пренео је Ројтерс.

Новац је намењен „поновном успостављању темеља оружаних снага“, рекао је новинарима вршилац дужности министра одбране Троелс Лунд Поулсен.

Поред недостатка војних инвестиција, глобална безбедност и економски развој извршили су притисак на потрошњу за одбрану, рекао је Лунд Поулсен.

„Недостаје нам војника. Многе зграде су застареле или једноставно дотрајале. Исто важи и за део опреме Оружаних снага и ИТ системе“, истакао је начелник Генералштаба Флеминг Лентфер.

У владин споразум о одбрани који ће бити представљен касније овог месеца, биће укључено 38 милијарди круна, казао је Лунд Поулсен.

Ukrajina rasporedila vojnike u Zaporožju, broj žrtava u Hersonu porastao na 23

Преузмите андроид апликацију.