Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕЦБ: Банке у еврозони нерадо дају кредите,фирме и домаћинства се нерадо задужују

Банке у еврозони уводе све строжије услове за одобравање кредита, а фирме и домаћинства се све мање задужују код банака, закључак је истраживања Европске централне банке (ЕЦБ).
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst

Према резултатима априлског истраживања ЕЦБ о зајмовима банака у еврозони (БЛС), објављеном данас, банке у еврозони су у првом кварталу увеле знатно строжије интерне прописе за одобравање кредита.

Услови одобравања кредита за фирме и куповину некретнине су строжији него што су саме банке очекивале у претходном кварталу, наводи се у извештају ЕЦБ.

Више од четвртине анкетираних банка, њих 27 одсто, саопштило је да је пооштрило услове позајмице за фирме, 19 одсто банака теже одобрава кредите за куповину некретнине, док је 10 одсто банака увело додатне препреке за потрошачке и друге кредите везане за домаћинства.

Са друге стране, компаније и домаћинства се све мање задужују код банака због високих каматних стопа и других фактора.

Интересовање фирми за задуживање код банака је у стрмоглавом паду, значајно је смањено интересовање за кредит за куповину некретнине, а мање је и интересовање за потрошачке кредите.

Истраживање БЛС, које се спроводи четири пута годишње, креирао је Евросистем да би боље схватио понашање банака у еврозони приликом одобравања кредита.

Velika Britanija: Cene hrane u aprilu porasle za rekordnih 15,7 odsto

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке