Почетна > Србија
Србија

Петковић:Курти није властан да дозвољава или не дозвољава када је реч о ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти није властан да нешто дозвољава или не дозвољава када је реч о Заједници српских општина, јер њене надлежности и начин на који треба да буде формирана дефинисани су кроз четири бриселска споразума из 2013. и 2015. године и да ту не постоји никакав простор за арбитрарност.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Петковић је тако реаговао на изјаву Куртија да није видео нацрт статута Заједнице српских општина, који ће бити представљен у Бриселу, али да сматра да је тај документ требало да буде представљен прво њему.

Према речима Петковића, Курти или није читао документе потписане у Бриселу, или се прави да не разуме шта је у њима написано, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Како је појаснио први бриселски споразум, План примене споразума о нормализацији односа, Делокруг рада и мандат Управљачког тима и Општи принципи за формирање ЗСО су веома јасни споразуми, који прецизирају све обавезе које стоје пред Приштином, због чега Курти нема никаквог основа да иступа са својим произвољним жељама и погледима по овом питању.

„Његов посао је да спроведе потписано, под условом да прво научи како се споразуми зову, кад су потписани и шта у њима пише. Све остало је само покушај опструкције процеса нормализације односа Београда и Приштине, а из свега што Курти говори и чини проистиче да он за тај процес уопште није заинтересован“, рекао је Петковић.

Додаје да је Куртијева очигледна намера да насиљем и једностраним деловањем суштински промени ситуацију на терену и тако досадашњи ток дијалога о нормализацији учини ирелевантним.

„Али, нека Курти добро запамти да му то никада нећемо допустити! Зато и овом приликом још једном позивамо међународну заједницу да обузда окупационог гаулајтера Куртија, како стабилност региона не би била непоправљиво нарушена“, рекао је Петковић.

Kurti i Bisljimi otputovali u Brisel na sastanak sa Vučićem, ZSO glavna tema

Преузмите андроид апликацију.