Početna > Život i stil
Život i stil

Ne jedete mnogo i još uvek dobijate na težini? Ovo su mogući uzroci

Ako mislite da jedete malo, a da se i dalje gojite, možda postoji određeni zdravstveni problem ili stanje koje utiče na vašu težinu, a moguće je i da ne pazite na izbor namirnica koje konzumirate.
Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Dijeta igra najveću ulogu u održavanju težine, ali postoje i drugi faktori, kao što su stres ili kratkotrajne dijete, koji mogu uzrokovati debljanje.

Unosite previše kalorija

Previše kalorija je glavni uzrok debljanja. Ne morate da jedete nezdravo ili puno da biste uneli više kalorija. Čak i zdrava hrana poput orašastih plodova je izuzetno kalorična. Ako pojedete samo šaku badema ili drugih orašastih plodova, možete uneti do 500 kalorija, a ove namirnice vas neće zasititi.

Pod stresom ste

Hronični stres je čest problem koji može uticati na vašu težinu. Pokazalo se da visoki nivoi hormona stresa kortizola povećavaju glad i vašu želju za ukusnom, visokokaloričnom hranom, što može dovesti do povećanja telesne težine.

Ne jedete dovoljno cele hrane

Ako redovno jedete prerađenu hranu, prelazak na ishranu koja sadrži više celih namirnica je jednostavan i efikasan način da promovišete gubitak težine i poboljšate mnoge druge aspekte vašeg zdravlja. U stvari, najvažniji faktor u gubitku težine je odabir cele i minimalno prerađene hrane.

Imate nedijagnostikovani zdravstveni problem

Iako mnogi faktori načina života doprinose nenamernom povećanju telesne težine, određena medicinska stanja takođe mogu igrati ulogu. Dakle, poremećaji štitne žlezde mogu izazvati dodatno povećanje telesne težine ili poteškoće u gubitku težine. Pored toga, možda imate policistične jajnike ili neku vrstu dijabetesa, a da toga niste ni svesni. Neke mentalne bolesti kao što su depresija ili poremećaj prejedanja takođe mogu otežati gubitak težine.

Imate sedelački način života

Neaktivan način života često je uzrok debljanja i drugih hroničnih bolesti. Previše sedenja, ležanja i vožnje raznim prevoznim sredstvima može uticati na zdravlje i debljanje. Nekoliko jednostavnih promena u načinu života, kao što su vežbanje i kretanje, mogu napraviti veliku razliku.

Kratke i restriktivne dijete

Kratke i restriktivne dijete imaju takozvani jo-jo efekat, praćen nenamernim vraćanjem kilograma. Da biste zadržali težinu, trebalo bi da se fokusirate na dugoročne promene. Ovo uključuje redovno vežbanje, izbacivanje prerađene i slatke hrane i jedenje cele hrane bogate vlaknima i proteinima.

Ovo skoro svi rade kad kupe sladoled u kutiji, a ne znaju da čine veliku grešku

Preuzmite android aplikaciju.