Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која чува здравље штитне жлезде

Јод је најважнији минерал који доприноси правилном функционисању штитне жлезде.
Фото: Pexels/aysenurhamra

Недостатак јода изазива отицање штитне, односно долази до обољења које се назива хипотиреоза. Симптоми који се јављају код хипотиреозе најчешће су умор, слабост мишића и нагло гојење, отечено лице, главобоља, поспаност, депресивно расположење, низак притисак, опадање косе и сува кожа.

Да бисте спречили дефицит јода у организму најважније је да у вашој исхрани буду заступљене намирнице богате овим минералом.

Садржи мало масти и калорија, а богата је минералима и нутријентима, укључујући јод.

Млечни производи

Истраживања показују да једна шоља млијека задовољава половину наше дневне потребе за јодом, а исто важи и за јогурт, који је добар и за правилан рад црева.

Када су у питању сиреви, највише јода има швапски сир.

Јодирана со

Једна четвртина кашичице јодиране соли садржи 71 мцг јода, што је половина од дневне потребе организма за јодом.

Међутим, со садржи и натријум који може бити ризичан по здравље бубрега и крвни притисак, па је важно да будете опрезни са њеном употребом.

Туна

Садржи мало калорија, богата је протеинима, јодом, калијумом, гвожђем и витамином Б.

Туна је добар извор омега три масних киселина, што је чини одличном намирницом у превенцији срчаних обољења.

Јаја

Представљају одличан извор протеина, здравих масноћа и савршене комбинације витамина и минерала. Јод се налази у жуманцету.

Суве шљиве

Богате су влакнима, витамином К и А, калијумом и гвожђем.

Такође, суве шљиве представљају одличан извор јода, па се често препоручују оним особома код којих су већ дијагностификовани пробелми са штитном жлездом.

 

Преузмите андроид апликацију.