Почетна > Живот и стил
Живот и стил

На овом месту у кухињи никада не смете држати уље

Ако често користите уље за кување у кухињи, постоји велика шанса да имате флашу одмах поред вашег електричног шпорета.
Фото: Pixabay/HomeMaker

Топлота би потенцијално могла оксидирати уље, а оксидација је страшно штетна. Како објашњавају стручњаци, то неће бити довољно да се скрати животни век уљу, али то не значи да је њему најбоље место за чување.

Правилно складиштење најбољи начин да се очувају здравствене предности добрих уља за кување као што је маслиново уље. Најбоље је пронаћи хладно и тамно место јер кисеоник, светлост и топлота најбрже разграђују уље.

Дакле, најбољи начин за складиштење уља је у остави.

Без обзира да ли држите уље у остави или поред свог електричног шпорета, можете избећи оксидацију избацивањем уља за кување која најлакше оксидирају.

Има укупно осам таквих уља:
  • кукурузно уље
  • уље репице
  • уље семена памука
  • сојино уље
  • сунцокретово уље
  • шафраново уље
  • уље семена грожђа
  • уље пиринчаних мекиња

Токсиколози који тестирају ове врсте уља на проблеме са оксидацијом кажу да их не би требало користити за кување. Здравија уља, с друге стране, обично се добијају из већих орашастих плодова или семенки, тако да захтевају мање обраде и имају веће здравствене користи. Здравија уља укључују екстра дјевичанско маслиново уље, кокосово уље, сусамово уље, уље ораха, бадемово уље, ланено уље, уље авокада и уље од кикирикија. Уље не би требало да држите тамо где постоји извор топлоте, јер чак и када је изложеност топлоти ниска, она је и даље фактор, заједно са светлошћу и кисеоником. Дакле, ако желите да продужите животни век вашег уља за кување и смањите оксидацију, најбоље је да га држите на тамном и хладном место.

Kako lekovi mogu uticati na bezbednost u saobraćaju?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке