Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ове намирнице снижавају шећер у крви

Иако би обраћање пажње на шећер у крви требало да буде приоритет за дијабетичаре, његово праћење може помоћи да се избегну скокови глукозе, заузврат регулишући енергију, расположење, па чак и глад.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos

Пораст шећера и глукозе у крви су замршено повезани са храном коју једете, при чему је већа вероватноћа да ће неки састојци изазвати већи скок од других, а касније довести до пада.

Иако је шећер у крви свакако већи проблем за оне са дијабетесом, предијабетесом и другим здравственим проблемима, праћење и контрола скокова може вам помоћи да се осећате добро регулацијом расположења, концентрације и нивоа енергије.

Срећом, постоји много начина на које можете да држите шећер под контролом, а исхрана је неопходна за дугорочно одржавање нивоа глукозе.

Угљени хидрати у својим бројним облицима претварају се у глукозу док се варе, што доводи до пораста нивоа шећера. Свако тело је јединствено по томе како на њега утиче храна, што се односи и на реакцију и на брзину повећања нивоа глукозе након уноса угљених хидрата.

Иако одређене комбинације хране могу одржати ниво шећера у крви стабилним, нема много састојака који могу брзо смањити глукозу.

Стога, ако имате овај проблем, може бити од помоћи да пратите како одређени оброци утичу на нивое глукозе и потражите састојке који ће вам омогућити да се осећате стабилније.

Постоје начини на које можете учинити да храна мање утиче на ваш одговор на глукозу, а интегрисањем здравих навика у своју рутину заједно са уравнотеженом исхраном, можете радити на томе да ствари буду регулисане.

Ако је ниво глукозе повишен због уноса одређених угљених хидрата, то можете да смањите померањем тела или медитацијом.

Такође можете узимати јабуково сирће пре оброка да бисте смањили одговор глукозе.

Одређене комбинације хране могу помоћи у одржавању нивоа шећера у крви, успоравајући скок и омогућавајући постепенији пад.

Додавање животињских протеина, масти и влакана у оброк ће такође успорити гликемијски одговор.

Протеини

Опште је познато да је укључивање протеина у вашу исхрану одличан начин за јачање мишића и енергије, а такође су одлични за одржавање нивоа шећера у крви. Дијета богата протеинима снижава шећер у крви након што једете и дугорочно уравнотежује ваш инсулин. Протеини могу бити животињског или биљног порекла, укључујући лососа, орашасте плодове, јаја, семенке конопље, чиа семе, сочиво и махунарке. За разлику од једноставног оброка богатог угљеним хидратима, покушајте да укључите порцију протеина на тањир за шећер у крви. Додавање животињских протеина у оброк ће највише допринети смањењу реакције глукозе. На пример, додавање пилетине у сендвич са салатом ће произвести нижи одговор глукозе него само једење сендвича са салатом. Слично томе, додавање дивљег лососа у посуду за зрно смањиће гликемијски скок у посуди за зрно.

Влакна

Влакнаста храна је генерално одлична за тело. Али додатни бонус је да такође може помоћи у одржавању здравог нивоа шећера у крви. Влакна вас одржавају ситима и, према бројним студијама, помажу у балансирању шећера. Исхрана богата влакнима помаже у балансирању шећера у крви и нивоа липопротеина или холестерола код дијабетичарa. У своју исхрану укључите чиа и ланено семе, махунарке, сочиво или било које лиснато поврће.

Цимет

Још један одличан зачин за одржавање нивоа ових вредности у крви је цимет. У две студије, цимет је скромно пријавио побољшање шећера у крви у малим узорцима пацијената. Иако није стандард, његова конзумација се препоручује за здраву исхрану и начин живота. Лако га је укључити у исхрану. Убаците мало цимета у јутарњу овсену кашу, додајте је у грчки јогурт или чак у смути са високим садржајем влакана да бисте одржали ниво енергије стабилним и избегли скокове глукозе.

Јабуково сирће

Јабуково сирће уз оброке може помоћи у регулисању скокова глукозе и одржавању здравог нивоа шећера у крви. Сирће се често рекламира као помоћ у губитку тежине, као и равнотежи шећера. Редовна конзумација помаже побољшању контроле, као и побољшању оксидативног стреса код пацијената са дијабетесом и високим холестеролом. Можда није најатрактивнији укус на свету, али са једном до две кашике сваког дана, предности су неоспорне.

Hranite se zdravo i trenirate, ali ne gubite kilograme?

 

Преузмите андроид апликацију.