Почетна > Спорт > Аутомото
Аутомото

„Доктор“ је рекао крај, Валентино Роси одлази у пензију!

Деведоструки шампион света у мотоциклизму, и легенда МотоГП шампионата Валентино Роси данас је на ванредној конференцији за новинаре најавио одлазак у пензију.
Фото: Pixabay/Angelo_Giordano

Популарни „Доктор“ до краја сезоне возиће своје последње трке као члан МотоГП каравана, а када се одвезе последњи круг Велике награде Шпаније у Валенсији, Роси ће и званично окачити кацигу о клин.

Раније у току сезоне било је познато да Италијан може каријеру да настави само у новооснованој екипи „Скај ВР46“ која је у његовом власништву, али се он ипак није одлучио за такав потез.

„Одлуке је тешка, тужан је моменат, тешко је рећи и знати да се наредне године нећу тркати на мотоциклу, ја то радим већ мање-више 30 година. Следеће године мој живот ће се променити, али, било сјајно, уживао сам много на овом дугом путовању, било је врло забавно. 26 година у прфесионалном мотоциклизму, имао сам незаборавне моменте са екипом и свим момцима што су радили са мном… Немам пуно да кажем, то је то“, рекао је Валентино на конференцији.

Роси има 42 године, професионално се такмичи у мотоциклизму још од 1996, а од 2000. године је у МотоГП шампионату. У краљевској класи стартовао је на 354 трке, остварио 89 победа и освојио титулу 7 пута, уз једну у категорији до 250 кубика, и још једну у категорији до 125.

У својој каријери, која је најдужа каријера у историји овог спорта, укупно има 115 победа, титуле је освајао за Априлију, Хонду и Јамаху.

Преузмите андроид апликацију.