Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Protrčimo kroz istoriju: Fruškogorski maraton od svojih početaka pa do danas

Nema onog lokalca koji ne zna da dolazak proleća i lepog vremena za Novosađane znači samo jedno – vađenje hiking patika sa dna cipelarnika i pravac Fruška gora!
Foto: Gradske info

Najstarija manifestacija ovog tipa u Evropi, Fruškogorski maraton, nam se sve više bliži. Štaviše, od njega nas deli svega nekoliko dana!

Još davno smo usvojili naviku da krajem aprila i početkom maja osvajamo našu panonsku planinu, ali znate li kada je i kako sve počelo?

Fruškogorski maraton nastao je 1978. godine, ali se na početku nazivao maraton “25. maj“.

Osnivač ove manifestacije je PSD Železničar, međutim, u prvim godinama svog postojanja veliku ulogu u čitavoj organizaciji imale su JNA i policija.

Najduža staza bila je dugačka kao i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito u trenutku osnivanja maratona, a sve staze su, u duhu čitave priče, bile obeležavane crvenim petokrakama u belim krugovima.
maraton
Foto: Skupština Grada Novog Sada

Međutim, devedesetih godina doneta je odluka da petokrake budu zamenjene crvenim srcima u belim krugovima, a svi oni koji imaju naviku da idu na Frušku goru, znaju da se ova obeležja koriste i dan danas.

Do 2015. godine učešće u maratonu se nije naplaćivalo, a nakon te godine naplata za učestvovanje u ovoj manifestaciji postala je uobičajena praksa.

Iste te godine, Fruškogorski maraton postao je komercijalna manifestacija i uvedene su nove staze tako da ih je od tada ukupno 19.

Start i cilj nalaze se na Popovici. Takmičari dolaze nekoliko minuta pre 9 kako bi se prijavili i na licu mesta dobili knjižice sa imenima koje će se čekirati na kontrolnim tačkama duž maratona.
Foto: PrtSc/new.gigstix.com

Staze koje postoje su: Staza radosti i zadovoljstva, Pripravnički mini maraton, Pripravnički istočni maraton, Pripravnički zapadni maraton, Pripravnički maraton zapad-zapad, Pripravnički južni maraton, Mali maraton zapad-zapad, Mali zapadni maraton, Mali istočni maraton, Mali zapadni ekstremni maraton, Mali istočni ekstremni maraton, Srednji južni maraton, Srednji zapadni maraton, Srednji istočni maraton, Veliki istočni maraton, Veliki zapadni maraton, Veliki južni maraton, Fruškogorski ultra maraton i najduži od svih Fruškogorski ultra ekstremni maraton dužine 125.213 kilometara sa usponima na visini od 5.000 metara.

Staze pripravničkih i malih maratona nisu takmičarske i pogodne su za sve one koji žele da se budu u prirodi i pomere svoje granice, dok oni sa sportskim propusnicama učestvuju u ozbiljnim takmičarskim izazovima na stazama velikih i ultra maratona.


Ranije je okviran broj takmičara koji se prijavljuje brojao oko 300 ljudi, dok se taj broj, iz godine u godinu, sve više povećava.

Drugi dan maratona posvećen je najmlađim učesnicima. Drugog dana otvorena je najkraća staza “Staza radosti i zadovoljstva“, ali uz nju je organizovan i interesantan i raznovrsan program za namlađe. Prošle godine, u sklopu manifestacije, drugog dana je bila otvorena književna staza, a kako smo se tom prilikom proveli možete pogledati u našem videu:

Ovogodišnji Fruškogorski maraton zakazan je za subotu (22. april) i nedelju (23. april).

Bilo da ste takmičarskog ili samo avanturističkog duha, ukoliko razmišljate o prijavi, OVDE možete pronaći sve potrebne informacije.

Najlepši izleti u Vojvodini (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.