Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Kako se pojavio izraz „mirna Bačka“ – nastao je pre dva veka, a nisu ga izmislili Srbi

Bačka je najmnogoljudniji region AP Vojvodine, a sa više od milion stanovnika jedan je od najnaseljenijih u Srbiji. Možda baš zato, kada je „mirna Bačka“ onda nema problema, ili se tako samo kaže?
Foto: Wikimedia Commons

Izraz „mirna Bačka“ koristi se kada ističemo kako će određeni potez smiriti situaciju, recimo: „Uradi tako i tako i mirna Bačka“. Ipak, mnogi ne znaju zašto baš Bačka, i kako je ovaj izraz nastao.

Stanovništvo Bačke, kao i cele Autonomne pokrajine Vojvodine odiše multinacionalnošću i multikulturalnošću. Kratak pogled kroz istoriju otkriće nam da je ova teritorija bila pod vlašću Bugarskog carstva i Velike Moravske, a kasnije Ugarskog i Osmanskog carstva.

Foto: Wikimedia Commons

U periodu nakon toga, kada je Bačka od Osmanlija prešla u ruke Habzburške monarhije, veruje se, pojavio se izraz „mirna Bačka“, ali zašto?

Iako danas često u upotrebi, pogotovo u Bačkoj, koreni ovog izraza nisu srpski. Veruje se da je u pitanju izraz koji su koristili Habzburzi (Austrougari).

Naime, Srbi su tradicionalno svojim „nadređenima“ bili teški za saradnju. To su dobro znali Turci, a isti „problem“ u Bačkoj nasledili su i Austrougari.
Foto: Wikimedia Commons (Majska skupština)

S obzirom da je Bačka bila najmnogoljudnija, a da je Novi Sad u to vreme bio mesto okupljanja srpske elite, bilo je bitno učiniti dovoljno da Bačka ostane mirna, jer je to značilo manje problema za vlast. Problema je svakako bilo, a Srpska revolucija 1848. godine jedan je od najvećih sukoba srpske i mađarske nacionalne ideje.

Ukratko rečeno, Austrougarska vlast zbog toga je znala da ako smiri srpsko stanovništvo u Bačkoj, onda je „mirna Bačka“, a ako je mirna Bačka, onda je sve lakše.

Da je ovaj izraz bio ustaljen u narodu još davno, govori i podatak nakon izgradnje Vladičanskog dvora 1901. godine.
Foto: Gradske info/Wikimedia Commons

Naime, arhitekta ovog zdanja bio je Vladimir Nikolić, ali njegov rad potpisao je mađarski arhitekta Ferenc Rajhl. To je urađeno kako se izbor Nikolića za arhitektu ne bi dovodio u vezu sa njegovim kumom, patrijarhom Georgijem Brankovićem.

Naravno, saznalo se da je dvor, koji i danas stoji, delo Nikolića, a kada su ga upitali zašto je njegov rad potpisao Rajhl, on je kratko odgovorio:

„Napravio sam plan, Rajhl je potpisao, dvor se gradi i mirna Bačka.“

To je možda i prvi put da je korišćenje fraze „mirna Bačka“ zabeleženo, a više od jednog veka kasnije ovaj izraz još uvek živi na području Bačke.


Arhitekta bez diplome: Kako je Vladimir Nikolić ukrasio centar Novog Sada? (FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.