Војводина је позната по својој богатој кухињи, укусним специјалитетима који су јединствени за овај регион. Од обиља меса, поврћа и сирева, до специјалитета од теста и разних колача, Војводина ће задовољити укус сваког гурмана.
Једно од најпознатијих јела Војводине је чувена рибља чорба. Ова укусна и ароматична чорба се спрема од различитих врста рибе, а најчешће се користе сом, шаран и смуђ. Зачини попут црвене паприке, бибера и першуна дају јој специфичан укус који се не може наћи нигде другде у Србији.
Поред рибље чорбе, Војводина је позната и по својим месним специјалитетима. Један од најпопуларнијих је свакако кулен, љута и зачињена кобасица која се спрема од свињског меса. У спремању кулена посебно су вични Словаци и Сремци. Осим кулена, Војводина је позната и по чварцима, који су укусна грицкалица која се спрема од свињске масти.
Ту је и чувени паприкаш, који се спрема са доста динстаног лука, поврћа и наравно меса, углавном свињског, али може бити и “лакша” варијанта, паприкаш од пилећег меса. Уз њега се углавном спремају домаће кнедле, али данас, домаћице углавном обаре тесто.
Ту је и чувени перкелт, који многи мешају са паприкашем. Перкелт или на мађарском Пöркöлт се прави од јунећег меса. Поред површа, највише лука, парадајза и паприке, у перкелт иде и сланина, и то она “адидас”, са доста масних и меснатих делова. Ова посластица се на северу Војводине једе са тестом од сира. Тесто би требало да се прави ручно.
Када је у питању поврће, Војводина има неке од најукуснијих паприка у Србији. Паприке у павлаци су један од најпопуларнијих специјалитета, која се састоје од паприка пуњених сиром и киселом павлаком. Осим паприка, Војводина је позната и по својим киселим купусима, који се користе као састојак у многим традиционалним јелима, а Футошки је чак и заштићен географским пореклом.
Једно од најпознатијих јела са киселим купусом је сарма. Припрема се тако што се кисели купус очисти и напуни надевом од млевеног меса, пиринча и зачина, а затим се ставља у посуду и кува док не постане мекана и укусна. Сарма је омиљено јело за зимске месеце и често се послужује уз кисело млеко или јогурт. Она је једно од јела које се сматра традиционалним српским јелом.
Не можемо заборавити ни на специјалитете од теста, који су такође врло популарни у Војводини. Најпознатији су тесто са маком – или насуво са маком. Тесто се посебно развија, сече у широке траке, кува у врелој води и оцеди. Потом се дода мак, помешан са шећером и сувим грожђем.
Такође, у Војводини се одлично спрема и гибаница, као и други “лиснати” колачи са више кора, а филују се са слатким сиром и јајима.
Када је у питању слаткиши, Војводина има широку понуду.
Најпознатији су штрудла са маком и орасима, као и гомбоце, које су слатке кнедле пуњене шљивама.
Све у свему, Војводина нуди широк избор специјалитета који ће задовољити укус сваког гурмана. Ако се нађете у овом региону, обавезно пробајте нека од ових јела и уживајте у непоновљивом укусу Војводине.
Završava se grejna sezona, ali grejanje se nastavlja u zavisnosti od vremena
Преузмите андроид апликацију.